Istuva kattaus

Istuvan pöydän kattauksessa oleellista on se, että pöydässä on kerralla kaikki tarpeellinen oikealla paikallaan, eikä isäntäväen tarvitse nousta pöydästä hakemaan jotakin puutuvaa. Kun kattaus on toteutettu vakiintuneiden, hyväksi todettujen sääntöjen mukaan, sujuu ruokailu joustavasti.

Kattauksen perussääntö on hyvin yksinkertainen: uloimpina ja päällimmäisinä ovat ensin käyttöön tulevat lautaset, lasit ja ruokailuvälineet. Pöytään katetaan enintään neljän ruokalajin aterimet ja lasit kerrallaan. Loput tuodaan kunkin ruoka-annoksen mukana.

Kata lautaset ensin

 1. Kata ensimmäisenä katelautanen. Katelautanen voi olla pöydässä koko ruokailun ajan tai jälkiruokaan asti. Katelautaselle voi asettaa väliliinan, jotta sen päälle tulevat lautaset eivät kolise.
 2. Leivälle tai salaatille tarkoitettu lautanen katetaan katelautasen vasemmalle puolelle niin, että sen alapuolelle jää tilaa vasemmalle kädelle.
 3. Valmiiksi annosteltu alkuruokalautanen katetaan pöytään valmiiksi, jos alkuruoka on kylmä.
 4. Keitto tarjotaan syvältä lautaselta.
 5. Katelautaselle asetetaan vuorollaan alkuruokalautanen, keittolautanen ja pääruokalautanen.
 6. Lautasliinan paikka on hyvin vapaa. Juhlapöydässä sen paikka ei kuitenkaan ole lasissa.

 Aterimet ojennukseen

 1. Kattaminen aloitetaan lähimpänä lautasta olevista ruokailuvälineistä. Lautasta lähimmäksi tulevat pääruokien välineet ja kauimmaksi alkuruokien välineet.
 2. Veitset katetaan lautasen oikealle puolelle terä lautaseen päin ja haarukat lautasen vasemmalle puolelle piikit ylöspäin.
 3. Keittolusikka asetetaan äärimmäiseksi oikealle tai lautasen yläpuolelle, ellei sinne kateta jälkiruokavälineitä.
 4. Jälkiruokalusikan- ja haarukan paikka on lautasen yläpuolella. Lusikan varsi osittaa oikealle ja haarukka vasemmalle, näin aterimet otetaan automaattisesti oikeisiin käsiin. Usein pelkkä lusikka riittää jälkiruoalle.
 5. Leipälautasen oikeaan laitaan asetetaan voiveitsi.
 6. Aterimet voi myös kääriä lautasliinaan ”taskuun”. Tällöin lautasliina aterimineen asetetaan lautasen oikealle puolelle.

Asettele lasit viimeisenä

Kotikutsuilla oma lasi joka juomalle ei ole välttämätön, vaan käytössä voi olla nk. yleislasi. Lasit asetetaan katelautasen yläpuolelle oikealta vasemmalle käyttöjärjestyksessä keskiviivan oikealle puolelle. Keskiviivasta kauimpana on vesilasi. Jälkiruokaviinilasin voi tuoda pöytään jälkiruoan yhteydessä. Lasit voivat olla vaakarivissä tai hieman vinottain. Pääasia on, että laseihin on vaivatonta kaataa juomaa ja niihin on helppo tarttua.

Kahvikuppeja ja konjakkilaseja ei kateta valmiiksi, poikkeuksena kahvikupit lounas- tai aamiaiskattauksessa. Lounaalla kahvikupit voidaan kattaa pöytään ruokalautasen oikealle tai vasemmalle puolelle. Kuppien korvat ja lusikoiden varret osoittavat oikealle. Lounaskattauksessa kahvikupin kanssa pöytään katetaan vesilasi.