Pääsiäismunien koristelu

Pääsiäismunien maalaaminen ja koristelu on eri puolilla maailmaa vanha perinne. Uutta elämää ja onnea symboloivia munia on värjätty mm. varmistamaan, että pimeän talven jälkeen tulee taas valo ja kevät.

Ohjeet: Laura Hakkarainen

Munankuorimosaiikkia

Munankuorimosaiikilla saat helposti kauniita pääsiäismunia.

 1. Maalaa tyhjennetty munankuori haluamallasi värillä ja toinen eri värillä mosaiikkia varten. Voit myös käyttää keitetyn kananmunan kuorta ja käyttää ruskean tyhjennetyn kananmunan päällä valkoisen kananmunan kuorta tai toisin päin.
 2. Riko mosaiikkina käytettävä muna.
 3. Levitä munankuoreen pienelle alueelle Eri-Keeperiä tai vastaavaa liimaa esim. cocktail-tikulla. Huomaa, että liima kuivuu nopeasti. Painele liimaan kuoren sirpaleita. Liima muuttuu kuivuessaan läpinäkyväksi, joten ei haittaa, jos sitä jää näkymään sirpaleiden väleistä.

Kultaa ja kimallusta

Kultamaalilla ja ääriviivatarroilla syntyy nopeasti koristeellisia pääsiäismunia.

 1. Maalaa tyhjennetty munankuori metallinsävyisellä askartelumaalilla.
 2. Maalin kuivuttua kiinnitä kuoren pintaan askartelu- ja kirjakaupoissa myytäviä ääriviivatarroja. Tarrojen kuviovalikoima on valtava.
 3. Voit halutessasi liimata munien pintaan myös akryylitimantteja.

Jyviä ja siemeniä

Pääsiäismunan voi koristella myös jyvillä tai siemenillä. Kuvassa olevat munat on koristeltu Marttojen kehitysyhteistyökohdemaassa, Etiopiassa kasvavan teff-viljan tummilla ja vaaleilla jyvillä. Teffin sijasta voi käyttää esim. häkkilinnuille tarkoitettuja pieniä siemeniä, unikon tai seesamin sekä erilaisten kasvien siemeniä tai pieniä linssejä. Koristelutarkoituksia varten kannattaa säästää siemenpussit, joissa on vanhentunut päivämäärä.

 1. Kaada siemeniä lautaselle. Jos haluat koristella munan useamman värisillä siemenillä, hahmottele lyijykylällä haluamasi kuvion ääriviivat ja sivele munankuoreen reilusti Eri-Keeperiä tai vastaavaa liimaa haluamallesi alueelle ja kasta liimakohta siemeniin. Anna liimatun alueen kuivua ennen kuin jatkat työskentelyä, sillä muuten siemenet tarttuvat sormiisi.
 2. Jatka liiman ja eri väristen siemenien lisäämistä. Voit kuvioida koko kuoren tai vain osan siitä.

Decoupage-munia

Decoupage- eli lautasliinatekniikkaan tarvitset pienikuvioisen lautasliinan, siveltimen ja decoupage-lakkaa, jota saa askarteluliikkeistä. Voit myös ohentaa vedellä vesiliukoista askartelu- tai huonekalulakkaa.

 1. Irrota lautasliinan valkoiset kerrokset ja leikkaa kuviokerroksesta irti haluamasi kuviot. Mitä pienempiä kuviot ovat, sitä paremmin ne asettuvat kananmunan kuperalle pinnalle.
 2. Levitä tyhjennetylle munankuorelle lakkaa. Lakka kuivuu nopeasti, joten levitä sitä vain sille alueelle, johon aiot kiinnittää kuvion.
 3. Aseta kuvio lakatun alueen päälle. Ohut lautasliina rypistyy helposti ja kosteana se myös tarttuu helposti sormiin. Tasoita kuvio paikalleen sivelemällä sitä kevyesti siveltimellä keskeltä reunoille päin suuntautuvilla vedoilla.
 4. Jatka kuvioiden kiinnittämistä. Kun kaikki kuviot ovat paikoillaan ja ensimmäinen lakkakerros on kuivunut, voit lakata sen vielä uudestaan, jolloin pinnasta tulee tasaisempi.

Huovutettuja pääsiäismunia

Neulahuovutetun pääsiäismunan sisällä on styroxmuna, pinnalla huovutusvillaa ja hahtuvaa. Näihin pääsiäismuniin saa koskea, sillä neulahuovutetut pääsiäismunat kestävät kovempaakin käsittelyä.

 1. Tikuta styroxmunan pintaan huovutusvillaa huovutusneulalla.
 2. Pinnan villakerroksen päälle voi tehdä kuvioita hahtuvasta, joka niin ikään kiinnitetään huovutusneulalla.
 3. Voit lopuksi huovuttaa munan pinnan kuumalla vedellä ja mäntysaippualla. Märkähuovutuksen jälkeen pinnasta tulee tiivis ja koristeet pysyvät hyvin paikallaan.