Kukkapanta

Värikäs kukkapanta on omiaan kesän juhliin ja piknikeille. Tämä pääkoriste kyllä huomataan. Työssä kukkii lajien runsaus, mutta voit toki toteuttaa pannan vaikka pelkistä päivänkakkaroista tai ruusuista, jos se miellyttää silmääsi. Nämä kukat kestävät kesähelteen, eivätkä terälehdet irtoile pienessä puhurissakaan.

Ohje ja mallityöt Tanja Rantanen

Työssä tarvittavat tarvikkeet:

 • Virkkuukoukku
 • Erivärisiä ja erivahvuisia puuvillalankoja
 • Ohutta rautalankaa
 • Kukka- tai maalarinteippiä
 • Hiuspanta
 • Pala vihreää kangasta
 • Silmäneula
 • Ompelulankaa
 • Helmiä ja paljetteja

Ohjeessa esiintyvät lyhenteet

kjs = ketjusilmukka, ps = piilosilmukka, ks = kiinteä silmukka, puolip = puolipylväs, p = pylväs, krs = kerros

Kellokukka

Tee vihreästä langasta lankalenkki ja virkkaa siihen 1 kjs (vastaa 1. kiinteää silmukkaa) ja 5 ks. Kiristä lankalenkki umpeen. Katkaise lanka ja jätä reilun mittainen pätkä; tarvitset sitä myöhemmin kukan varren virkkaamiseen. Vaihda sininen lanka ja sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen kiinteään silmukkaan.

 1. krs: 1 kjs (vastaa 1. ks:aa), virkkaa 1 ks samaan silmukkaan, *virkkaa 2 ks jokaiseen silmukkaan*, toista *-*kerroksen loppuun. Sulje kerros piilosilmukalla. (12 ks)
 2. krs: 1 kjs (vastaa 1. ks:aa), *1 ks, virkkaa 2 ks jokaiseen silmukkaan*, toista *-*kerroksen loppuun. Sulje kerros piilosilmukalla. (24 ks)

Virkkaa tämän jälkeen kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä 4 krs. Seuraavalla kerroksella tee yksi lisäys (yht. 25 ks). Jatka virkkaamista ilman lisäyksiä. Kun kukan pituus on riittävä, virkkaa kukan sakarat seuraavasti: *Jätä 1 ks väliin ja virkkaa 7 p seuraavaan silmukkaan. Jätä 2 ks väliin ja tee ps seuraavaan silmukkaan.* Toista * – * kerroksen loppuun. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi.

Katkaise ohuesta rautalangasta noin 15 cm:n pituinen pätkä, taita se kaksin kerroin ja muotoile siitä T-kirjaimen muotoinen. Pujota rautalangan sakarat kukan ”kannasta” kukan sisälle ja asettele tukevasti paikoilleen. Virkkaa vihreällä langalla kukan kannasta aloittaen kiinteitä silmukoita rautalangan ympärille. Kun rautalankavarsi peittyy kokonaan, vedä lanka silmukan läpi ja päättele hyvin. Päättele muutkin langanpäät.

Kukka 5 terälehteä

Tee keltaisesta langasta lankalenkki ja virkkaa siihen 10 puolipylvästä tai pylvästä. Kiristä lankalenkki umpeen. Katkaise lanka. Vaihda terälehtien värinen lanka ja sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen kiinteään silmukkaan. *Tee 3 kjs, virkkaa 3 p seuraavaan silmukkaan, tee 3 kjs ja kiinnitä piilosilmukalla seuraavaan silmukkaan*, toista *-* kerroksen loppuun. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Päättele langat joko neulalla tai solmimalla kukan nurjalle puolelle.

Terälehtiin voi virkata pylväiden sijaan pitkiä pylväitä, jolloin terälehdistä tulee isompia.

Päivänkakkara

Tee keltaisesta langasta lankalenkki ja virkkaa siihen 10 puolipylvästä tai pylvästä. Kiristä lankalenkki umpeen. Katkaise lanka. Vaihda terälehtien värinen lanka ja sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen kiinteään silmukkaan. *Virkkaa 10 kjs, tee ps koukusta laskettuna 10. ketjusilmukkaan, tee ps seuraavaan puolipylvääseen.* Toista *-* kerroksen loppuun. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Päättele langat joko neulalla tai solmimalla kukan nurjalle puolelle.

Lehti

Virkkaa vihreällä langalla 10 kjs. Tee koukusta laskettuna toiseen silmukkaan ps ja sen jälkeen puolip, 5 p, puolip, ks. Tee 1 kjs ja käänny virkkaamaan aloitusketjun toiselle puolelle ks, puolip, 5 p, puolip, ps. Virkkaa vielä 1 ps aloitusketjun päähän. Virkkaa lehden varreksi 4 kjs. Tee koukusta laskien toiseen silmukkaan ps ja sen jälkeen 3 ps, joista viimeinen lehden kantaan. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Päättele langanpäät.

Voit muuttaa lehden kokoa virkkaamalla pidemmän aloitusketjun tai virkkaamalla pylväiden sijasta pitkiä pylväitä.

Ruusu

Tähän ruusuun sopii parhaiten ohuehko puuvillalanka.

Terälehti:

Tee lankalenkki ja virkkaa siihen 1 kjs (vastaa 1. ks:aa) ja 7 ks. Sulje kerros ps:lla.

 1. krs: Virkkaa 1 kjs (vastaa 1. ks:aa), virkkaa ks samaan silmukkaan. Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 ks. Sulje kerros ps:lla. (16 ks)
 2. krs: Virkkaa 1 kjs (vastaa 1. ks:aa) ja virkkaa * 1 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks*, toista *-* kerroksen loppuun. Sulje kerros ps:lla. (24 ks)
 3. krs: Virkkaa 1 kjs (vastaa 1. ks:aa) ja virkkaa * 2 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks*, toista *-* kerroksen loppuun. Sulje kerros ps:lla. (32 ks)
 4. krs: Virkkaa 1 kjs (vastaa 1. ks:aa) ja virkkaa * 3 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks*, toista *-* kerroksen loppuun. Sulje kerros ps:lla. (40 ks)

Leikkaa ohuesta rautalangasta noin 20 cm:n pätkä. Aseta se terälehden reunalle ja virkkaa viimeinen kerros siten, että rautalanka jää sen sisään.

 1. krs: Virkkaa 1 kjs (vastaa 1. ks:aa) ja virkkaa * 4 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks*, toista *-* kerroksen loppuun. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. (48 ks)

Päättele langanpäät.

Virkkaa ruusua varten vähintään kuusi terälehteä. Muotoile yhdestä terälehdestä torvimainen alku ja asettele muut terälehdet sen ympärille yksitellen. Kierrä rautalangat toistensa ympärille tiiviisti. Lyhennä rautalankavartta tarvittaessa ja päällystä se kukka- tai maalarinteipillä. Päällystä varsi virkkaamalla sen ympärille kiinteitä silmukoita.

Nopea ruusu

Virkkaa 40 kjs. Tee puolipylväs 3. kjs:aan koukusta laskettuna ja sen jälkeen puolip jokaiseen silmukkaan. Käännä työ. Virkkaa 4 kjs ja sen jälkeen 3 pp jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Kiepauta saatu nauha spiraaliksi ja muotoile ruusuksi. Kiinnitä ompelemalla.

Aloitusketjun pituutta muuttamalla voit muuttaa ruusun kokoa. Kokeile myös eripaksuisia lankoja.

Pannan kokoaminen

Päällystä panta kankaalla. Käytä pantaa kaavana ja leikkaa kankaasta riittävän iso pala, joka peittää pannan.

Varaa noin sentin saumavarat. Muotoile kangas pannan päälle, kiinnitä nuppineuloilla ja ompele käsin. Panta jää kukkien peittoon, joten ei kannata murehtia, jos kangas jää vähän ryppyyn.

Sommittele kukat ja lehdet pannan päälle. Kiinnitä nuppineuloilla. Voit tässä vaiheessa myös ommella kukkiin ja lehtiin paljetteja ja helmiä koristeiksi. Ompele kukat ja lehdet kiinni pantaan käyttäen neutraalin väristä ompelulankaa.