Auringonkukkapeitto vauvalle

Auringonkukkapeitto on kaunis ja lämmin lahja vauvalle. Peiton kuviona oleva auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka.

Auringonkukkapeitto vauvalle. Ohje ja kuvat: Anu-Riikka Peuranen

Ohje ja mallikuvat: Anu-Riikka Peuranen
Tarvikkeet: Baby wool yarn -lankaa tai vastaavaa (50g/172m). 3 kerää valkoista, 2 kerää keltaista, 1 kerä ruskeaa, sekä virkkuukoukku nro 3.

Peitossa on 48 kukkapalaa ja sen mitat ovat 70cm x 55cm. Peiton kokoa voi halutessaan muokata palojen määrää vaihtamalla.

Tämä ohje soveltuu vähän harjaantuneimmille käsityöihmisille.

Ohje

Virkkaa 6 ketjusilmukkaa lenkiksi ruskealla langalla.

1 krs: Tee lenkkiin 12 pylvästä ja sulje kerros.

2 krs: Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen pylvääseen (=24 kpl), sulje kerros.

3 krs: Vaihda keltaiseen lankaan ja virkkaa lehdykät seuraavasti: 3 ketjusilmukkaa (kjs) (=1 pylväs aloituksessa) ensimmäiseen kiinteään silmukkaan, kierrä lanka kahdesti koukulle ja tee pitkäpylväs (pp) samaan ks:aan, jättäen viimeinen lenkki koukulle (jossa pitäisi olla nyt ketjusilmukka-pylvään lenkki ja tämän uuden pylvään lenkki), virkkaa vielä kolmas pp samaan kohtaan ja vedä nyt lanka ensin kahden silmukan läpi ja sitten viimeisten kahden läpi (lehdet sulkeutuvat lehdykäksi). Tee 3 kjs ja aloita seuraava lehdykkä 2 ks:n päähän. Virkkaa 3 pp:n lehdykköitä + 3 kjs joka toiseen ks:aan yhteensä 12 kpl. Sulje kerros.

Auringonkukkapeitto vauvalle, mallikuva 1

4 krs: Vaihda valkoiseen lankaan ja aloita mistä tahansa lehdykän välistä: Virkkaa 3 kjs (=pylväs)+2 pitkäpylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 2 pp:tä ja 1 pylväs (=kulma). Tee I kjs ja siirry seuraavan lehdykän väliin, johon virkataan 3 pylvästä. 1 kjs ja 3 pylvästä seuraavaan väliin ja taas kulma: 1 pylväs, 2 pitkäpylvästä, 3 kjs + 2 pp:tä ja 1 p. Jatka tällä tavoin kerros loppuun ja sulje se.

5 krs: Virkkaa kiinteitä silmukoita palan ympäri, sulje kerros ja katkaise lanka.

Päättele palat ja ompele ne yhteen.

Reunus: Virkataan kiinteillä silmukoilla ja palojen väleihin virkataan ensimmäisellä kerroksella 2 kjs:ää, koska palojen reunat jätetty ”pyöreksi” ja niissä ”kolot”. Palat voi myös ommella tiiviisti yhteen, jolloin reunusta virkatessa palojen väliin ei tarvitse virkata ketjusilmukoita. Kulmiin 3 kiinteäsilmukkaa. Virkkaa reunusta 15 krs, tai haluamasi leveyden verran. Päättele työ ja prässää kevyesti.

Kulmat reunuksessa: 1 krs:llä 3 ks:aa nurkkaan ja sitten aina joka kerroksella nurkan keskimmäiseen silmukkaan 3 ks:aa.

Muista sulkea kerros aina ennen uuden aloittamista, jotta reunuksesta tulee siisti. Vinkki: Aloitukseen 1 kjs ja ks samaan kohtaan. Kerroksen lopussa ps tuohon ensimmäiseen ks:ään (kjs ”sulautuu” ja kerrosten siirtymäkohta ei polveile vaan pysyy jämäkkänä).

Tulosta ohje (PDF)

Auringonkukkapeitto vauvalle. Ohje ja kuvat: Anu-Riikka Peuranen