Piñata kätkee yllätyksen

PIÑATA on pahvikuorinen, koristeltu säiliö, johon kätketään pieniä yllätyksiä ja makupaloja. Se ripustetaan kattoon. Juhlijat saavat vuorotellen yrittää rikkoa piñatan kuorta kepillä. Kun joku saa reiän syntymään, karkit putoilevat juhlijoiden saataville.

Tarvikkeet

 • iso pyöreä ilmapallo
 • paljon sanomalehtiä (myös työpöydän suojaamiseen)
 • kulhojauhoja ja vettä
 • sakset ja liimaa
 • erivärisiä kreppipapereita, höyheniä
 • kimalletta
 • maalia
 • ripustusnarua
 • yllätykset piñatan sisälle (käärittyjä karkkeja, mandariineja, kuorellisia pähkinöitä, pieniä leluja, rusinapaketteja yms.)
 • pitkä puinen keppi piñatan rikkomista varten

Tee näin

 1. Puhalla ilmapallo täyteen. Voit asettaa pallon kulhoon (solmu ylöspäin), jotta se pysyy paikallaan.
 2. Sekoita toisessa kulhossa 1dl jauhoja ja 2 dl vettä.
 3. Revi sanomalehdestä n. 5 x 10 cm:n kokoisia suikaleita ja kasta ne yksitellen vesi-jauhoseokseen. Poista liika neste vetämällä suikaleet sormiesi läpi. Päällystä ilmapallo suikaleilla. Jätä ylös solmun ympärille hiukan tilaa, niin että paperikuoreen jää reikä, josta voit täyttää piñatan.
 4. Anna pallon kuivua pari tuntia tai yön yli. Tee samanlaisia kerroksia vähintään 3 tai 4. Mitä enemmän kerroksia, sitä vaikeampi piñataa on rikkoa.
 5. Kun kaikki kerrokset ovat kuivia, puhkaise ilmapallo solmun luota ja vedä se ulos reiästä.
 6. Tee kaksi pientä reikää muutaman sentin päähän yläreiän reunoista, vastakkaisille puolille. Pujota ripustusnaru niiden läpi ja solmi sen päät ripustuslenkiksi.
 7. Nyt voit päättää piñatasi muodon. Haluatko sen olevan pyöreä, perinteinen seitsemänsakarainen tai vaikka eläin? Tee lisäosat (sakarat, korvat ym.) kartongista ja kiinnitä ne paperikuoreen teipillä ja liimalla.
 8. Päällystä piñata kreppipaperilla ja halutessasi muillakin koristeilla, esim. höyhenillä ja kimalteilla. Voit vaihtoehtoisesti maalata piñatan askartelumaaleilla.
 9. Täytä piñata yläreunan aukosta. Laita sisään kerroksittain yllätyksiä ja rutattua kreppipaperia. Näin paino jakautuu tasaisemmin ja yllätykset eivät ryöpsähdä kaikki kerralla ulos. Tuki yläreunan aukko esim. rutatulla kreppipaperilla.
 10. Ripusta piñata sopivan korkealle. Jokainen juhlija saa vuorollaan lyödä piñataa tukevalla kepillä saadakseen siihen reiän. Putoavat yllätykset ja karamellit jaetaan juhlijoiden kesken. Vaikeusastetta voi lisätä laittamalla lyöjälle siteen silmille. Muistakaa pitää turvaväli lyöjän ja katsojien sekä huonekalujen välillä!

Tiesitkö?

Posada-juhlaa vietetään erityisesti Meksikossa 16.–24.12. Posada-kulkueissa kaksi lasta on puettu Mariaksi ja Josefiksi, tai mukana kannetaan näitä esittäviä nukkeja. Mukana kulkee kuorolaisia, jotka kantavat kynttilälyhtyjä ja laulavat. Kulkueen osallistujat käyvät koputtamassa naapurien oviin ja kysyvät, olisiko heille tilaa majatalossa. Heille sanotaan, ettei ole.

Vasta jouluaattona avataan sovitun juhlapaikan ovi ja kulkueen väki lausuu kotiin tehdyn seimiasetelman ääressä Rosaryn, perinteisen katolisen rukouksen. Sitten lapset pääsevät rikkomaan piñataa ja suuri juhla voi alkaa!