Marjastaminen on kivaa!

Marjastaminen on mukava harrastus. Silloin saa liikkua luonnossa ja ihastella luonnon väriloistoa.

Lähde porukalla marjametsään! Ota mukaan hyvät eväät sekä astia, johon keräät marjoja. Voit kerätä marjat käsin tai poimurilla. Varothan eksymästä metsään! Paina mieleesi koko ajan paikalliset maamerkit kuten isot kivet, erikoiset puut tai muurahaispesät. Marjat maistuvat parhaalle tuoreena. Kun säilöt sadon, niin saat nauttia marjaherkuista koko talven ajan.

Mustikka on lähes kaikkien herkkua

Se kasvaa yleisenä kaikkialla Suomessa sekä suuressa osassa muutakin Eurooppaa. Mustikan marjat ovat tavallisesti sinertävänharmaan vahan peittämät, mutta mustia vahapeitteettömiäkin marjoja löytää paikoitellen.

Marjoja voi syödä sellaisenaan ja käyttää esim. juomina, soseina, jälkiruokina, puuroina ja kuivattuina leivonnassa. Vähäisen happopitoisuutensa vuoksi marjat maistuvat makeilta, vaikka niissä on sokeria melko vähän.

Metsävadelma on herkullisen makea marja

Se on jopa makeampi kuin puutarhassa kasvatettu vadelma, vaikkakin sen marjat ovat vähän pienemmät. Vadelma viihtyy lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Sitä voit löytää metsästä etenkin hakkuuaukeilta. Vadelma kypsyy noin heinäkuun lopulla.

Puolukka kypsyy metsämarjoista viimeisimpänä

Se on ruoanvalmistuksessa monikäyttöisimpiä luonnonmarjojamme. Se säilyy hyvin, sillä se sisältää bentsoehappoa, joka on luonnon oma säilöntäaine. Puolukka säilyykin survottuna jääkaappilämpötilassa läpi talven.

Voimakkaan makuisesta puolukasta saa herkullisia hilloja ja mehuja. Sitä voi säilöä yhdistellen esimerkiksi omenoiden, muiden marjojen ja vaikkapa kurpitsan kanssa. Älä myöskään unohda puutarhassa kypsyviä herkkuja kuten puutarhavadelmaa, herukoita ja karviaisia.

Marjaherkkuja:

Marjamuffinit

Marjakiisseli

Mummun marjapiiras