Asu tilaisuuden mukaan

Jos olet epävarma pukukoodista, kysy ja tarkista.

Teksti: Anu Kylvén

Kerrotaan 1800-luvulla eläneen runoilija-filosofi Ralph Waldo Emerson sanoneen: ”Tietoisuus siitä, että on korrektisti pukeutunut, antaa sisäisen rauhan, jota uskonto on kyvytön lahjoittamaan.” Miten totta! Ali- tai ylipukeutumisen tunne on inhottava. Samoin ennen juhlia iskevä pukupaniikki, jonka aiheuttaa epämääräinen pukutoive tai toiveen puuttuminen kutsukortista kokonaan. On kaikille kiusallista, jos juhlissa on yli- ja alipukeutuneita vieraita.

Juhlien järjestäjä helpottaa vieraiden tuskailuja ihan yksinkertaisella tavalla: merkitsemällä pukukoodin yksiselitteisesti ja yleisesti tiedossa olevilla termeillä. Turhan nokkelien koodisanojen käyttäminen voi aiheuttaa epätietoisuutta. Yleensä pukukoodi määritellään miehen asun mukaan. Nainen valitsee asunsa miehen asua vastaavaksi.

Juhlia on moneen lähtöön, ja juhlapukeutuminen on vuosien varrella muuttunut vapaammaksi. Kaikkein arvokkaimmissa juhlissa perinteinen asuetiketti pitää kuitenkin pintansa. Sen sijaan ristiäisissä ja rippijuhlissa sukulaiset ja muut vieraat voivat pukeutua rennon siististi. Naiselle käy mekko, housupuku tai puseron ja hameen yhdistelmä. Miehelle sopivat irtotakki ja suorat housut. Rennompaan juhlaan mies voi huoleti mennä juhlapaidassa ja ilman solmiota.

Asun pitää olla tilaisuuteen sopiva, siisti ja oikean kokoinen. Hyvin leikattu puku tuo kantajansa vartalon oikeuksiinsa. Liian pieni leninki tai irtotakki ei tee pullukasta pienempää.

Kutsukortin asutoiveen laiminlyöminen osoittaa välinpitämättömyyttä ja jopa ylimielisyyttä. Jos olet epävarma pukukoodista, tarkista asia juhlan järjestäjältä.

Fiinimmät juhlat

Pukukoodissa mainitun frakin voi korvata tummalla puvulla, jos puku on musta. Tumma puku sopii kaikkiin perhejuhliin. Kun mies pukeutuu tummaan pukuun, naisen valinnanvara on ilahduttavan laaja. Ylleen voi valita juhlavan leningin, jakkupuvun tai housupuvun. Jos miehen tumma puku korvaa frakin, nainen pukeutuu pitkään iltapukuun tai juhlapukuun.

Häävieraat

Vieraat noudattavat hääparin valitsemaa pukeutumislinjaa. Perinteisissä kirkkohäissä tumma puku on miehelle takuuvarma valinta. Kokovalkoinen on yleensä varattu morsiamelle, mutta nykyään moni morsian valitsee jonkin räväkämmän värin. Joskus vieraitakin kannustetaan lisäämään asusteisiin ripaus häiden teemaväriä.

Hautajaisvieraat

Nainen pukeutuu hillittyyn umpinaiseen, pitkähihaiseen pukuun. Kaikki asusteet ovat mustat. Mies valitsee tumman puvun ja täysmusta solmion. Kaulaliina on musta tai valkoinen. Mustat sukat, kengät ja käsineet kuuluvat asuun.

Tuoksut ja meikit

Suihkaus lempituoksua tekee joillekin juhlatunnelman, mutta muista maltti hajuveden kanssa. Kun vietetään useita tunteja lähellä muita ihmisiä, voimakkaat tuoksut saattavat laukaista allergisen kohtauksen.

Pyri välttämään tuoksujen sekamelskaa, eli lukuisia erituoksuisia kosmetiikkatuotteita.

Ei haittaa, vaikket olisi tottunut meikkaaja. Juhlaehostus saa olla mieluummin raikkaan luonnollinen kuin yliampuva tai epävarman suttuinen.

Puhtaat, hoidetut kädet ja vastaleikatut kynnet antavat miehestä ja naisesta siistin vaikutelman.

Hattu puvun mukaan

Naisen hattu on osa juhlapukua, joten hattu valitaan puvun mukaan. Hattu pidetään päässä läpi juhlien, mutta aterioinnin ja tanssin aikana sen voi riisua. Iltapuvun kanssa hattua ei kuulu käyttää. Suomessa nainen saa mennä evankelis-luterilaiseen kirkkoon ilman hattua. Kirkkohäissä morsiusparin äidit saavat erottua muusta juhlaväestä, ja siihen hattu sopii mainiosti.

Vinkit

Vinkki isäntäväelle:

Kengät ovat vieraillesi asun tärkeä osa. Jos pelkäät lattioiden kulumista korkojen alla, levitä huoneisiin paljon mattoja.

Vinkki vieraalle:

Muista ottaa talvella erilliset juhlakengät mukaan. Sukkasillaan hissuttelu juhlatilaisuudessa näyttää kornilta.

Asiantuntijana tapakouluttaja Helena Valonen
Lähde: Huhtaniska, Backström, Kouhia: Pieni juhlakirja, Atena 2007.
Artikkelia ei ole julkaistu Martat-lehdessä