Ilmastoystävällinen joulu

Jos joulu aiheuttaa ilmastoahdistusta, muista että rakkaasta juhlasta selviää kyllä vähemmälläkin. Joululahjoja kannattaa hankkia harkiten. Aineeton lahja voikin olla se kaikkein parhain.

Jouluruoka

Vaikka joulu on perinteistä yltäkylläisyyden juhlaa, pidä silti mielessä kohtuullisuus. Arvioi jouluherkkujen menekki ja osta vain tarpeellinen määrä ruokaa. Hyödynnä mahdollinen hävikki heti pyhien jälkeen. Suosi perinteistä suomalaista joulupöytää, erityisesti kotimaisia juureksia ja vihanneksia sekä järvikalaa. Säästä energiaa valmistamalla kerralla useampia uuniruokia.

Roskat, kierrätys, sähkönkulutus

Joulun juhlimisesta kertyy paljon roskaa, pakkauksia, lahjapapereita, kynttilänpätkiä, uudenvuoden tinaa ym. Anna lahja ympäristölle, lajittele ja kierrätä roskat oikein. Mieti voitko käyttää paketointiin esimerkiksi jo aiemmin käytettyjä papereita tai muuta kierrätysmateriaalia. Kinkunrasva kannattaa viedä keräykseen. Lahjapapereita ja -nauhoja voi säästää tulevia jouluja varten.

Anna lahjaksi yhteistä aikaa

Nykyaikana useimmilla ihmisillä on jo kaikkea – komerot ja kaapit pursuavat tavaraa ja kotien ammattijärjestäjillä riittää töitä. Viime hetken lahjaostokset stressaavat ja joulu tuntuu suurelta kulutusjuhlalta. Voisiko tänä jouluna tehdä jotain erilailla?