Kuusenkoristeet vanhoista joulukorteista

Tee vanhoista joulukorteista keveitä koristepalloja. Hyvän joulun toivotukset jatkavat elämäänsä askartelumateriaalina.

Joulukortit ovat niin ihania, että niitä säilyttää mielellään vuodesta toiseen. Joskus kuitenkin kauniiden kuvien kanssa raja tulee vastaan ja varastoja pitää purkaa. Kortit ovat omiaan askarteluun: kuvat ovat kauniita ja värit sointuvat vuodenaikaan.

Koristepallot tehdään helpolla tekniikalla, ja jos käytössäsi on kuvioleikkuri, työskentely vain nopeutuu.

Tarvikkeet

 • Vanhoja joulukortteja
 • Sakset tai kuvioleikkuri
 • Puikkoliimaa
 • Nuuttausluu tai tavallinen ruokailuveitsi
 • Viivoitin (astemitta taitoskulman määrittelemiseksi)
 • (Askartelualusta helpottaa taitosten nuuttausta)
 • Narua ja helmiä ripustukseen

Ohje

Kuvallinen ohje alempana sivua.

 1. Lajittele kortit tyylien ja värien mukaisesti. Leikkaa kuvioleikkurilla tai saksilla niistä säännöllisiä ympyröitä. Yhtä palloa varten tarvitset 20 samankokoista ympyrää.
 2. Leikkaa paksusta kartongista tasasivuinen kolmio sapluunaksi, jonka avulla nuuttaat taitokset ympyröihin. Kolmion jokaisen kulman tulee olla 60°. Esimerkkityössä ympyröiden halkaisija on 5 cm. Kolmion sivujen pituus on tällöin 4,3 cm.
 3. Valitse 5 ympyrää, joista muodostuu pallon yläosa. Sommittele kuviot ja värit silmääsi miellyttävällä tavalla. Taittele ympyrät nuuttauslinjojen mukaan kolmioiksi.
 4. Liimaa kolmiot yhteen niin, että ne muodostavat puolipallon. Aseta ripustusnaru ympyröiden keskelle ennen viimeisen kolmion liimaamista. Pujota pallon sisään jäävään päähän helmi. Näin varmistat, että naru ei liu’u ulos reiästä.
 5. Valitse seuraavat 10 ympyrää ja taittele nuuttauslinjojen mukaan kolmioiksi. Liimaa viisi kolmiota puolipallon alataitoksiin ja loput viisi näiden väleihin.
 6. Taittele loput 5 ympyrää kolmioiksi. Niistä muodostuu pallon alaosa. Liimaa ne samanlaiseksi puolipalloksi kuin tehdessäsi pallon yläosan.

Vinkki

 • Voit tehdä palloja myös vanhojen kirjojen sivuista tai lahjapapereista. Ohut paperi kannattaa liisteröidä ohuelle askartelukartongille, jotta se kestää taittelun ja pysyy pallon muodossa.
 • Esimerkkityössä on käytetty Fiskarsin valmista kahvaleikkuria, halkaisija 5 cm.

Ohje kuvilla

Teksti ja kuvat: Sari Tammikari