Erityisruokavalioiden huomioiminen jouluna

Erityisruokavalioiden noudattaminen ovat nykyisin monen arkipäivää, mutta kun joulupöydässä istuvat sekaani, vegaani ja vaikka fodmap-ruokavaliota noudattava juhlavieras, vinkit ovat kultaakin kalliimpia, mikäli kokemusta erityisruokavalioista ei ole. Jotta jouluna olisi tarjolla kaikille sopivaa syötävää ja jokainen saisi vatsansa täyteen, tärkeää on kertoa omista ruokarajoitteistaan jo hyvissä ajoin ja jakaa vastuuta: myös vieraat voivat osallistua ruokatarjoilujen valmistamiseen, tuoda mukanaan omia ruokia ja antaa erilaisia vinkkejä reseptien muuttamiseen heille sopiviksi.

Valmista juhlaruoat ilman laktoosia

Kaikki jouluruoat voi valmistaa laktoosittomista tuotteista, jolloin ruoka sopii myös laktoosi-intolerantille. Kypsytetyt juustot ovat täysin laktoosittomia ja näin ollen ne sopivat myös laktoosi-intoleranteille.

Maitovalmisteet voi korvata esimerkiksi kaurapohjaisilla valmisteilla. Joulupuuron voi tehdä vaikka riisi-, manteli- tai kookosjuomaan. Näin ruoat ovat maidottomia.

Juhlatarjoilut ilman gluteenia

Keliakiaa sairastavan ruoassa ei saa olla lainkaan gluteenia. Käytännössä vehnä, ruis ja ohra poistetaan ruokavaliosta. Puhtaan kauran käyttö on useimmille keliaakikoille mahdollista, mutta on parasta tarkistaa asia. Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa on oltava tarkka ja käyttää puhtaita välineitä, ettei ruokaan joudu vahingossa gluteenia. Gluteenittomia ruokia voi tarjota kaikille.

Leivonnassa voi tavalliset jauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla. Gluteenittomia jouluohjeita löytyy TÄÄLTÄ.

Kasvissyöjän joulu

Monet perinteiset jouluruoat ovat kasvisruokia kuten rosolli, laatikot, salaatit, sekahedelmäkiisseli ym. Vegaanisia ruoista saa, kun ei käytä ruoanvalmistuksessa kananmunaa tai maitovalmisteita. Kerman voi korvata kaura- tai soijatuotteella. Kananmunan voi perinteisitä joululaatikoista jättää pois. Kasvissyöjälle sopivia jouluruokia löytyy TÄÄLTÄ.

Ruoka-allergiat

Joululeivonnaisissa käytetään usein pähkinöitä. Pähkinäallergia on melko yleinen, joten varminta on valmistaa pähkinättömiä ruokia ja leivonnaisia. Lue myös suklaiden sekä valmiskeksien tuoteselosteet tarkkaan, sillä monesti ne saattavat sisältää pähkinää.

Kala-allergia voi olla niin voimakas, että allergiaoireita tulee jo pelkästä kalan hajusta. Jos vieraista joku on voimakkaasti allerginen, oireita aiheuttavat ruoat pidetään erillään muista ruoista niin valmistuksessa, tarjoilussa kuin säilytyksessä.

Kananmuna-allergia aiheuttaa allergikon altistuessa ikävää ihottumaa. Kananmunaa saattaa olla joulun elintarvikkeissa niin sanotusti ”piilossa” esimerkiksi kananmunajauheena, joten kannattaa olla tarkka elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen kanssa. Monet jouluruoat, joissa käytetään kananmunaa, voit leipoa myös ilman. Kananmunan voit korvata leivonnassa esimerkiksi muussatulla banaanilla tai pellavansiemenrouhe ”munalla” (1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä).