Kuplapipo ja -kämmekkäät

Saat luotua hauskaa ja eläväistä neulepintaa klassisella kohoneuleella.
Kuplamaisuus syntyy pudotetuista silmukoista ja raitalanka hoitaa puolestasi kuplien värittymisen.

Kuplaneule venyy mutta säilyttää ryhtinsä hyvin ja on siksi miellyttävä vaihtoehto pipoihin ja vaikka sukkien varsiosiin.
Ontelomaisen rakenteensa vuoksi kuplaneuleella saat myös kuohkeutta neulepintaa. Voit kokeilla sitä myös kaulahuiveihin, peittoihin ja säärystimiin. Kohokuviointia voi tehdä myös yksivärisenä tai halutessasi vaihtaa kahden langan järjestystä, jolloin saat täysin uuden ilmeen neuleeseen.

KUPLAPIPO JA -KÄMMEKKÄÄT

KOOT: päänympärys n. 56 cm, kämmekkäät: yksi koko (nainen)
LANKA: 7 Veljestä Marttaraita (tai muu monivärinen 7 Veljestä -lanka) 100g, 7 Veljestä Valkoinen (011) 150g
PUIKOT: sukkapuikot 3 ½ ja 4

PIPO

Resori:
Luo ohuemmille puikoille valkoisella 92 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta (2 o, 2 n) suljettuna neuleena yhteensä 4 cm. Vaihda työhön paksummat puikot, neulo 2 kerrosta oikeaa.

Aloita kuplaneule:
Neulo värillisellä langalla 4 krs oikein. Vaihda valkoinen lanka ja neulo 1 s oikein, pudota seuraava silmukka aina valkoiseen kerrokseen asti. Neulo pudotettu silmukka vetämällä lanka pudotettujen kerrosten takaa, neulo kolme s oikein ja pudota taas silmukka edelliselle valkoiselle kerrokselle, 3 s oikein jne. kerros loppuun. Neulo vielä valkoisella 1 krs oikein. Vaihda värillinen lanka ja neulo 4 krs oikein, vaihda valkoinen lanka ja neulo 3 s oikein, pudota seuraava silmukka taas edelliseen valkoiseen kerrokseen asti ja neulo pudotettu silmukka vetämällä lanka pudotettujen kerrosten takaa, 3 oikein jne.
Neulo yhteensä 11 kuplariviä ja vielä yksi valkoinen kerros ennen kavennuksia.

Kavennukset:
Kavenna aina jokaisen puikon alussa 2s oikein yhteen. Toista kavennukset joka kerroksella, kunnes puikoilla on jäljellä kahdeksan silmukkaa. Vedä lanka viimeisten silmukoiden läpi, kiristä ja päättele hyvin.

Kuplapipo ja -kämmekkäät

Viimeistele pipo halutessasi tupsulla (ohjeen löydät täältä). Tee tupsu valkoisella langalla ja lisää siihen harvakseltaan pätkiä värillisestä langasta. Ompele tupsu paikoilleen.
Päättele langanpäät ja höyrytä valmis pipo kevyesti.

KÄMMEKKÄÄT

Resori:
Luo ohuemmille puikoille valkoisella 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä.
Neulo joustinneuletta (2 o, 2 n) suljettuna neuleena yhteensä 9 cm. Vaihda työhön paksummat puikot. Jatka joustinneuleen neulomista kämmenpuolen puikoilla I ja IV. Neulo lopuilla kämmenselän silmukoilla kuplaneuletta. Neulo kaksi kerrosta valkoisella (I ja IV -puikoilla joustinneuletta, II ja III -puikoilla sileää).


Aloita kuplaneule:

Neulo värillisellä langalla 4 krs. Vaihda valkoinen lanka, pudota ensimmäinen kämmenselän silmukka (puikko II) aina yksiväriseen kerrokseen asti. Neulo pudotettu silmukka vetämällä lanka pudotettujen kerrosten takaa, neulo kolme s oikein ja pudota taas silmukka edelliselle yksiväriselle kerrokselle, 3 s oikein jne. kämmenselän silmukat loppuun. Neulo vielä 1 krs valkoisella. Vaihda värillinen lanka ja neulo 4 krs. Vaihda valkoinen lanka ja neulo 2 s oikein, pudota seuraava silmukka taas edelliseen yksiväriseen kerrokseen asti ja neulo pudotettu silmukka vetämällä lanka pudotettujen kerrosten takaa, 3 oikein jne. ja vielä 1 kerros valkoisella. Neulo yhteensä 4 kuplariviä ja vielä yksi valkoinen kerros ennen peukaloa.

Peukalo:
Merkitse peukaloaukko IV puikolle: neulo puikon alusta 1 s ja neulo seuraavat 6 s merkkilangalla. Siirrä merkkilangalla neulotut s:t takaisin IV puikolle ja jatka neulomalla joustinneuletta. Toisen käden kämmekkäässä merkitse peukaloaukko I puikolle peilikuvana.

Neulo yhteensä 7 kuplariviä. Voit halutessasi lisätä tai vähentää kuplarivien määrää riippuen siitä, minkä mittaiset kämmekkäät haluat. Neulo vielä kaksi kerrosta valkoisella. Vaihda ohuemmat puikot ja neulo kymmenen kierrosta joustinneuletta.

Viimeistely:
Poista peukalon merkkilanka ja poimi silmukat peukaloaukon ylä- ja alareunasta. Poimi molemmista sivuista lisäsilmukoita siten, että peukaloon tulee yhteensä 16 s. Jaa s:t kolmelle puikolle ja neulo valkoisella langalla sileää neuletta suljettuna neuleena yhdeksän kierrosta. Toista myös toiselle peukalolle. Päättele langat ja höyrytä kämmekkäät kevyesti.

Voi tulostaa ohjeen täältä: Kuplapipo ja -kämmekkäät

Ohje ja kuvat: Riikka Karppinen