Juhlapukeutuminen

Hanki juhlavaate huolellisesti ja harkiten

Juhlapukeutumisessa tulee ottaa huomioon juhlan teema ja aihe. Suomessa sää vaikuttaa myös juhlapukeutumiseen. Juhlia on verrattain harvoin, Suomessa juhlat liittyvät juhlapyhiin ja sukujuhliin. Juhlavaatteiden suunnittelemisessa ja hankkimisessa voi ottaa huomioon ekologisuuden ja käytännöllisyyden. Ennakoi hyvissä ajoin juhlien ajankohta ja juhlapuvun valinta. Ellei omista vaatekaapeista löydy sopivaa, voisi vaihtoehtona lainata sopivaa pukua joltakin ystävältä tai sukulaiselta. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat mainioita paikkoja löytää vähänkäytettyjä juhlavaatteita. Kenkiä ja asusteita. Juhlapukuvuokraamoja voi myös käyttää tai vuokrata Vintage- liikkeistä. Uutta juhlapukua ostaessa, kannattaa miettiä sen tuleva käyttö ja tarpeellisuus.

Hyvä juhlavaate sopii moneen tilaisuuteen

Käytännöllinen ja hyvälaatuinen vaate sopii moneen tilaisuuteen ja tulee käytetyksi usein. Asua voi helposti muunnella eri asusteilla, vöillä, koruilla ja huivilla. Hyvin pesuohjeiden mukaan pesty ja huollettu vaate kestää pitempään ja pysyy vaurioitta. Vaurioituneen vaatteen korjausta kannattaa myös harkita mahdollisuuksien mukaan. Usein myös vanhempaa mekkoa voi ompelijalla muunnella uuden trendin mukaiseksi.  

Testaa juhlavaatteita, asusteita ja kenkiä ennen juhlaa

Juhlavaatteet ja asusteet kannattaa kokeilla käytössä kotioloissa hyvissä ajoin ennen juhlia. Kokeillessa huomaa, jos vaate kiristää tai hiertää tai ei kestä joitain asentoja, kannattaa harkita vielä käyttöä juhlissa. Muista testata myös mahdolliset uudet alusvaatteet juhlapuvun kanssa etukäteen. Juhlakengät saattavat aiheuttaa aluksi hiertymiä tai rakkoja. Kenkiä voi pitää kotona, että jalka tottuu niihin. Kenkien totuttelussa voi auttaa paperimyttyjen pito kengän sisäpuolella ja jopa kostea ohut sukka jalassa voi venyttää kengän muodon nopeammin sopivammaksi. Kaupasta löytyy silikonisia pohjallisia ja -pehmusteita kiinnitettäväksi kenkien sisäpuolelle kantapään ja päkiän kohdille. Ennaltaehkäisy mahdollisien vahinkojen kannalta on juhlissa aina myös hyvä ottaa huomioon. 

Juhlissa sattuu ja tapahtuu

Juhlissa voi hyvällä ennakoillakin sattua jotakin vahinkoja vaatteiden, kenkien tai asusteisiin liittyen. Sukkahousut repeilevät usein juhlissa, kannattaa pitää varasukkahousut mukana tai pysäyttää silmäpako kynsilakalla. Sukkahousut voi myös ottaa kokonaan pois. Vaatteiden repeytymisiin pikku fiksaukset peittävällä vaatteella tai asusteella hoituu hyvin. Vanha kunnon hakaneula pelastaa edelleenkin monelta murheelta. Ompelutaitoisella pikku ompelusetti on varma pelastaja tarvittaessa. Vaatteiden likaantuminen juhlissa voi tulla yllätyksenä. Vaihteleva sää, kura ja multa voi aiheuttaa vaatteiden likaantumista. Kiireettömyys ja rauhallinen ruokailu pelastaa tahroilta. Servettien käyttö ja hyvä asento syödessä varjelee vaatetta. Valkoinen juhlavaate voi olla myös huono valinta, jos haluaa välttyä tahroilta. Tahran tullessa, saippualla tai tiskiaineella pesu auttaa. Kosteuspyyhkeet ovat myös hyvä apu. Sooda ja suola voi auttaa pinttyneimmissä tahroissa.

Kengät voivat aiheitta rakkoja ja hiertymiä, niihin auttaa rakkolaastarit tai tavalliset laastarit. Jalat voivat juhlien aikana myös väsyä ja jopa kipeytyä, matalammat varakengät olisi hyvä pitää mukana. Vaihteleviin säätiloihin kannatta varautua vuodenajan mukaan lämpimällä takilla ja sateenvarjolla. Kastuneet vaatteet voi koittaa kuivata föönillä tai käsienkuivauslaitteella vessassa. Muista pyytää vahingon sattuessa myös apua muilta juhlavierailta, heiltä saattaa löytyä yllättäviä tarvikkeita tai vinkkejä ongelman ratkaisemiseen. Juhlien tunnelma on kuitenkin tärkeintä, pienet vaatevahingot voi jäädä muistoissa niiden juhlien hauskimmaksi asiaksi.  

Katso Marttojen tahranpoisto vinkit täältä.

Juhlien apuvälinesetti:

-varasukkahousut. 
-hakaneula 
-kynsilakkaa 
-pieni ompelusetti 
-rakkolaastarit ja silikonilappuja kenkiin. 
-pinnejä ja ponnareita. 
-kosteuspyyhkeitä.