Lasinaluset korkkikankaasta

Tee korkkikankaasta alustoja laseille, kulhoille tai herkkupurkeille. Kevyt ja kestävä materiaali on kiitollista ommeltavaa.

Teksti, ohje ja mallityö Anja Aalto

Kuvat Laura Riihelä

Korkkikankaan pinta on luonnon korkkia ja tausta kangasta. Materiaali on luonnonmukaista ja kestävää, pinta hylkii likaa.

Korkkikangasta on helppo ommella. Reunoja ei tarvitse huolitella, sillä ne eivät purkaudu. Neulan jäljet jäävät näkyviin, joten ommellessa nuppineulat korvataan tipalla liimaa tai teipin palasilla.

Korkkikankaasta voi ommella lompakoita, laukkuja, säilytyskoreja, koruja… Ei hassumpi materiaali omatekoisiin jouluyllätyksiin!

TARVIKKEET

  • korkkikangasta
  • tikkauslankaa
  • liimaa

TEE NÄIN

Leikkaa terävillä saksilla korkkikankaasta halkaisijaltaan noin 10 cm:n kokoisia kappaleita. Yhteen alustaan tarvitset kaksi kappaletta. Käytä apuna sopivankokoista purkin kantta tai lautasta. Piirrä leikkausviiva ensin nurjalle puolelle.

Laita nurjalle puolelle ohuelti muutama tippa liimaa ja paina kappaleet yhteen ja nurjat puolet vastakkain.

Langoita ompelukone tikkauslangalla. Käytä isompaa neulaa, esim. n:o 90. Kokeile tikkiä ja säädä tarvittaessa langankireyttä.

Piirrä haluamasi helppo kuvio alustaan himmeästi lyijykynällä tai haituvajälkisellä tussilla. Sopivia kuvioita ovat esimerkiksi lehdet, kukat ja sydämet tai muut jatkuvalla viivalla syntyvät kuviot. Voit tehdä kuvion vaikka piparkakkumuotin avulla.

Säädä koneeseen mahdollisimman pitkä pisto ja ompele suoralla ompeleella alustan ympäri noin 0,3 cm reunasta. Kierrettyäsi reunan ympäri aloita kuvion ompelu reunasta sisäänpäin ja palaa taas takaisin reunaan. Vedä langanpäät nurjalle, tee niihin solmu ja päätä ne joko nurjan puolen pistoihin tai pujota neulalla kankaiden väliin.

VINKKI:

  • Säilytä lasinalustat kotelossa, joka sekin ommellaan korkkikankaasta. Mittaa kotelon sopiva leveys ja korkeus lasinalustojen mukaan. Leikkaa kappale, jonka koko on 1 x leveys ja 2 x korkeus + 0,5 cm saumavarat. Taita kappale kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele pitkät sivut. Taita pohjan kulmat ja ompele niihin poikittaiset ompeleet. Käännä työ, taita ja tikkaa reuna viimeiseksi.
  • Käytä koneen neulastop-toimintoa, jolloin neula jää aina alas, kun ompeleminen pysähtyy.
  • Kokeile hitaampaa ompelunopeutta, jos koneesta voi valita sellaisen.
  • Korkkikankaasta tehdyt alustat voi pestä käsin astianpesuaineella.

Ohje on julkaistu aikaisemmin Martat-lehdessä 6/2020