Unisieppari

Unisieppari on alun perin Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen taikakalu, jonka tarkoituksena oli suodattaa pahat unet ja päästää lävitseen hyvät unet ja ajatukset. Nykyisin unisieppareita myydään lähinnä matkamuistoina ja niitä pidetään koristeina.

Seinälle ripustettavat siepparit ovat varsin suosittuja askartelijoiden keskuudessa. Niitä valmistetaan kaiken kokoisina ja näköisinä. Myös Marttaraita -lanka toimii hyvin unisiepparin tekemiseen.

Tee siepparista itsellesi mieluisa. Voit valita haluamiasi muotoja, elementtejä ja voit koristaa unisieppariasi esimerkiksi höyhenillä tai helmillä. Myös virkatulla ja kehykseen pingotetulla pitsiliinalla saat näyttävän sisustusyksityiskohdan seinällesi.

Kokeile rohkeasti. Anna luovuutesi ja persoonasi näkyä.

ESIMERKIN KALTAISEEN SIEPPARIIN TARVITSET:
7 Veljestä Marttaraita -lankaa (tai muuta moniväristä 7 Veljestä -lankaa) noin 50g
Virkkuukoukun (koko 3,5 tai käsialallesi sopiva)
Parsinneulan
Metallisia tai puisia renkaita (yksi halkaisijaltaan 30 cm ja neljä halkaisijaltaan 10cm)
Kolme pientä puista keltaista helmeä ja yhden ison sinisen helmen

TEE NÄIN:
Virkkaa kiinteitä silmukoita tiivis rivi kaikkien renkaiden ympärille. Päättele langanpäät pujottamalla ne kiinteiden silmukoiden sisälle.
Käännä isoimman renkaan virkattu silmukkarivi niin että uloimmaksi jäävät lenkit ja sisäkaaren puolelle ketjusilmukkariviä muistuttava osa.

Aseta apulankojen avulla yksi pieni rengas isoimman sisälle haluamallesi kohdalle. Ompele neulan avulla ”säteitä” siten, että ne lähtevät pienemmän renkaan jokaisesta kiinteästä silmukasta. Tasaisen lopputuloksen isolle renkaalle saat, kun tähtäät silmämääräisesti säteen kulkemaan aina pienemmän renkaan keskipisteeseen.
Esimerkkisiepparissa pistot on ommeltu etupuolelta työn taakse. Voit valita haluamasi tekniikan, mutta toista sitä koko pujottelun ajan saadaksesi siistin kehän. Päättele langanpäät pujottamalla ne kiinteiden silmukoiden sisään.

Käännä kolmen pienemmän renkaan kiinteät silmukat samoin kuin isoimmassa renkaassa.
Ompele ensimmäinen lanka noin renkaan halkaisijan kohdalta ja jatka pujottelua aina kolmen kiinteän silmukan välein. Tee näin kaikille kolmelle renkaalle. Päättele langanpäät.

Virkkaa yksi 20cm mittainen ketjusilmukkanauha ja kolme 15cm nauhaa. Jätä reippaat langanpäät alkuun ja loppuun.
Taita yksi lyhyemmistä nauhoista kaksi kerron ripustuslenkiksi. Aseta lenkki ison renkaan yläosaan keskelle ja pujota sen langanpäät renkaan kiinteiden silmukoiden sisään. Pujota lenkki keltaisen helmen läpi.
Pujota jäljellä oleviin ketjusilmukkanauhoihin helmet – lyhyempiin keltainen ja pisimpään iso sininen helmi.
Kiinnitä ensin pieni rengas pisimpään nauhaan pujottelemalla langan pää kiinteiden silmukoiden sisään. Kiinnitä nauha sen jälkeen ison renkaan alaosaan keskelle. Ompele vastaavasti kaksi jäljellä olevaa pientä rengasta noin 18cm päähän keskimmäisestä nauhasta.

Unisiepparisi on nyt valmis. Kauniita unia!

Voit halutessasi tulostaa ohjeen tästä: Unisieppari Marttaraita -langasta

Ohje ja kuvat: Riikka Karppinen