Kuninkaiden sininen

Sinistä pidetään viileänä rauhallisuuden, uskollisuuden, hiljaisuuden ja surumielisyyden värinä.

Sata vuotta sininen katsottiin tyttöjen ja vaaleanpunainen poikien väriksi. Iranissa ja Syyriassa sininen on surun väri. Kiinassakin se on ollut hautajaisväri. Faaraoiden Egyptissä sininen ja kulta olivat jumalallisia värejä. Atsteekkijumalan temppelit olivat sinisiä ja babylonialaisen jumalan harteita peitti sininen viitta, jossa oli hopeisia tähtiä. Kristinuskossa Jeesuksen äiti, Neitsyt Maria, kuvataan usein sinisessä vaatteessa.

Värin voimaa

Ennen uskottiin, että sininen väri suojaa pahoilta voimilta ja tuo onnea morsiamelle. Jotkut uskovat, että värit parantavat. Ainakin sininen valo auttaa vauvoja, jotka ovat syntyneet liian aikaisin ja ovat siksi kellertäviä iholtaan.

Kullanarvoista ainetta

Yhtä sinisen sävyä kutsutaan kuninkaansiniseksi. Sininen on ollut harvinaisuutensa ja kalleutensa takia kuninkaiden ja jumaltenkin väri.   Aito ultramariini (tarkoittaa merentakainen) on kenties maailman kallein väriaine, jota on valmistettu puolijalokivestä. Parasta puolijalokiveä, lapislatsulia, on louhittu jo 6 000 vuotta Afganistanissa laaksosta. Entisaikaan kuuluisat taiteilijat saivat tukijoiltaan, kuten kuninkailta, kullanarvoista sinistä. Myöhemmin keksittiin keinotekoinen, halvempi ultramariini. Syvää sinisenviolettia indigonsinistä saadaan Aasiassa ja Etelä-Amerikassa kasvavista kasveista. Indigoa käytetään esimerkiksi farkkujen värjäämiseen. Pohjoisissa maissa indigoa on korvattu värimorsinko-kasvista saatavalla sinisellä.

Sinisilmäinen sinivuokko

  • Muut värit ovat saaneet nimensä ennen sinistä. Aiemmin on vain puhuttu taivaan tai meren väristä, eikä sinistä ja vihreää ole aina eroteltu toisistaan. Kaikissa kielissä niin ei tehdä vieläkään.
  • Sininen hetki on illansuussa, auringon laskun aikaan. Hetken sinisyys vaihtelee päivästä toiseen, eikä sitä aina edes ole.
  • Sinisilmäiseksi kutsutaan liian hyväuskoista ihmistä.
  • Sanotaan, että joku muuttuu ”kylmästä siniseksi”. Myös islannin ja saksan kielissä käytetään samaa ilmausta.
  • Siniverisellä tarkoitetaan aatelista. Aateliset, joiden ei tarvinnut työskennellä ulkona, säilyttivät vaaleutensa, ja verisuonet kuulsivat sinertävinä ihon läpi.
  • Sinitakki ja sinivuokko ovat poliiseista käytettyjä lempinimiä.
  • Sinelmä on mustelma.
  • Ensimmäiset astronautit nimesivät Maan Siniseksi planeetaksi.

Värivihannes

Blue Congo -perunalajike (Sininen Kongo) on todennäköisesti kotoisin Etelä-Amerikasta. Perunan tumma, violetti sisus muuttuu mikrossa, uunissa tai vesihöyryssä kypsennettynä sinisemmäksi.

Sinisen sävyt

Kun yritetään kuvailla sinisen eri sävyjä, käytetään kumppanina toista sanaa. Usein se otetaan luonnosta tai sen ilmiöistä: jäänsininen, lemmikinsininen, sähkönsininen, taivaansininen,egyptinsininen ja koboltinsininen. Keksitkö vielä lisää?

Etsi eri sinisen sävyjä kotonta. Kunka monta löysit?

TUNNETKO TÄMÄN LAULUN?

…Ja sillä on uninen lakki,
Ja sininen uninen vyö,
Ja unista jäätelön palaa
Se pienillä hampailla syö,
Ja sillä on sininen auto
Ja se auto hyrrää näin:
Surrur, surrur ja lähtee
Unen sinistä maata päin…
(Sininen uni. Tapio Rautavaara ja Martti Haavio)

Tuleeko mieleesi muita lauluja, joissa sininen mainitaan?