Kekrihevonen

Kekrihepo on mainio lisä keppihevosharrastajan talliin. Valmis heppa harjataan pörröiseksi ja sitä on kiva paijata.

Ohje Anna Rauhala / Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Kuva Laura Riihelä

Tarvikkeet

  • Lanka: 100 g Pirtin kehräämön karstalankaa 320 tex x 2. Mallissa on käytetty väriä n:o 6.
  • Puikot: sukkapuikot numero 6. Neuletiheys oman käsialan mukaan.
  • Puukeppi varreksi
  • Täytteeksi vanua tai kierrätystekstiilejä

Neulominen

Luo jokaiselle puikolle 4 silmukkaa, yhteensä 16 silmukkaa. Neulo ainaoikeinneulosta suljettuna neuleena 10 cm. Lisää sitten jokaisen puikon alussa ja keskellä yksi silmukka. Työssä on 6 silmukkaa puikolla, yhteensä 24 silmukkaa. Neulo 2 cm. Työn kokonaiskorkeus on 12 cm. Lisää taas jokaisen puikon alussa ja keskellä yksi silmukka. Työssä on 8 silmukkaa puikolla, yhteensä 32 silmukkaa. Neulo 2 cm. Työn kokonaiskorkeus on 14 cm. Lisää vielä kerran jokaisen puikon alussa ja lopussa yksi silmukka. Työssä on 10 silmukkaa puikolla, yhtensä 40 silmukkaa. Neulo 10 cm. Työn kokonaiskorkeus on 24 cm.

Aloita pään kaaren neulominen sukan kantapään tapaan 2. ja 3. puikon silmukoilla. Jätä 1. ja 4. puikon silmukat lepäämään. Siirrä 2. ja 3. puikon silmukat samalle puikolle ja neulo näillä 20 silmukalla edestakaisneuletta (oikea puoli oikein ja nurja puoli nurin) 20 kerrosta siten, että jokaisen kerroksen 1. silmukka nostetaan puikolle neulomatta.

Tee kavennukset: Neulo 12 s oikein. Tee ylivetokavennus (nosta silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka, vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli). Vasemmanpuoleiselle puikolle jää 6 silmukkaa. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo 6 silmukkaa nurin. Neulo seuraavat kaksi silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. Jatka kavennuksia samalla tavalla ja samoissa kohdissa, kunnes kaikki keskiosan viereiset silmukat on kavennettu. Neulo viimeiseksi oikea kerros ja jaa silmukat kahdelle puikolle.

Nosta pään kaaren molemmilta puolilta 10 silmukkaa puikolle. (Nämä silmukat nostetaan 20 kerroksen matkalla neulomatta nostetuista reunasilmukoista.) Ota 1. ja 4. puikon silmukat mukaan työhön ja jatka suljetun neuleen neulomista. Neulo nostetut silmukat ensimmäisellä kerroksella kiertäen takareunasta. Neulo jokaisella kerroksella 2. puikon kaksi silmukkaa oikein yhteen ja tee 3. puikon lopussa ylivetokavennus, kunnes jokaisella puikolla on 10 silmukkaa. Neulo pään kaaren jälkeen yhteensä 18 cm.

Aloita kavennukset: Tee jokaisen puikon alussa ja keskellä ylivetokavennus. Puikolla on 8 silmukkaa. Neulo kolme kerrosta. Tee taas jokaisen puikon alussa ja lopussa ylivetokavennus. Puikolla on 6 silmukkaa. Neulo 2 kerrosta. Tee taas jokaisen puikon alussa ja lopussa ylivetokavennus. Puikolla on 4 silmukkaa. Neulo yksi kerros. Tee vielä kerran jokaisen puikon alussa ja keskellä ylivetokavennus. Vedä jokaisen puikon 2 jäljellä olevaa silmukkaa viimeksi neulotun silmukan yli. Päättele lanka nurjalle.

Korvat

Luo 16 silmukkaa. Neulo 3 kerrosta edestakaisinneuletta. Aloita nurjalla kerroksella.Tee 4. kerroksella puikon alussa ylivetokavennus ja neulo puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen. Neulo kolme kerrosta. Jatka kavennuksia puikon alussa ja lopussa joka 4. kerros, kunnes jäljellä on 6 silmukkaa. Tee kavennukset vielä kaksi kertaa ilman välikerroksia. Neulo yhteensä neljä korvapalaa.

Viimeistely

  • Harjaa heppa pörröiseksi karkealla hiusharjalla tai juuriharjalla
  • Täytä heppa. Voit hyödyntää kotoa löytyviä tarvikkeita, esimerkiksi silputa täytteeksi vanhoja vaatteita tai käyttää vanhojen tyynyjen täytteitä.
  • Kiinnitä hepalle napit silmiksi.
  • Ompele kaksi korvakappaletta yhteen siten, että oikeat puolet tulevat päällepäin. Kiinnitä korvat.
  • Tee harja langanpätkistä.
  • Kiinnitä heppa puuvarteen liimalla tai narulla sitomalla.

Ohje on aiemmin julkaistu Martat-lehdessä 05/2020.