Hopeiden kiillotus

 Jos omistat hopeisia aterimia, ota ne käyttöön ainakin juhlapyhinä. 

Hopeiset esineet, kuten lusikat, haarukat, veitset, kakkulapiot ja hopeakorut tummuvat ajan saatossa muun muassa ilman ja lämmön vaikutuksesta. Myös eräät ruoka-aineet, kuten kananmuna, majoneesi, lipeäkala ja kaali, nopeuttavat tummumista. Hopeaesineet saattavat tummua astianpesukoneessa, ja voimakkaat pesuaineet voivat kuluttaa hopeointia. 

Käsittele hopeat kiiltäviksi ja kauniiksi ennen juhla-ateriaa. Puhdistusaineita on erilaisia: toiset vaikuttavat kemiallisesti, toiset mekaanisesti. Aloita kokeilu mahdollisimman ympäristöystävällisistä menetelmistä.  

SUOLA + FOLIO 

Laita hopeaesineet alumiinifoliovuokaan tai peitä uunivuoan tai kattilan pohja foliolla ja asettele aterimet sen päälle. Kaada astiaan kiehuvaa vettä niin paljon, että esineet peittyvät. Sekoita joukkoon kourallinen ruokasuolaa. Anna vaikuttaa hetken aikaa. Huuhtele hopeat. Laita käytetty folio metallinkeräykseen.  

Huomio, että suola ja folio puhdistavat hopeat täysin kirkkaiksi, joten se ei sovellu hopeaesineille, joissa halutaan säilyttää koristetummennuksia.

SOODA + FOLIO 

Laita hopeaesineet alumiinifoliovuokaan tai peitä uunivuoan tai syvän astian pohja foliolla ja asettele hopeaesineet sen päälle. Ripottele hopeaesineiden päälle ohut kerrot ruokasoodaa. Kaada astiaan kiehuvaa vettä niin paljon, että esineet peittyvät. Anna vaikuttaa hetken aikaa. Huuhtele hopeat. Laita käytetty folio metallinkeräykseen.  

Huomio, että sooda ja folio puhdistavat hopeat täysin kirkkaiksi, joten se ei sovellu hopeaesineille, joissa halutaan säilyttää koristetummennuksia.

KETSUPPIA JA HAMMASTAHNAA 

Laita esineen päälle ketsuppia tai hammastahnaa ja hankaa puhdistusliinalla, kunnes pinta kirkastuu. 

Hammastahna saattaa kuluttaa hopeista pintaa, joten sitä ei kannata käyttää esineisiin usein. Ketsupissa ei ole hiovia tai kiillottavia aineita, mutta sen sisältämät happamat aineet vähentävät tummentumia. 

NESTEET, TAHNAT, LIINAT 

Kauppojen valikoimissa on hopeanpuhdistukseen nestemäisiä ja tahnamaisia valmisteita sekä liinoja. Aineet voivat olla haitallisia ja hyvinkin vahvoja happoja. Tutustu käyttöohjeisiin huolella. Kaikki tuotteet eivät sovi alpakan puhdistukseen tai tummennetuille tai kullatuille esineille. Jotkut aineet voivat vahingoittaa muun muassa metallisia pesualtaita. 

Kun aloitat käsittelyn, suojaa pöytä vaikka sanomalehdellä. Käytä suojahanskoja. 

Kemiallisesti vaikuttavat hopeanpuhdistusliuokset tehoavat nopeasti. Kasta pienet esineet suoraan nesteeseen ja levitä suurille esineille nestettä pyyhkeellä tai pumpulipuikolla. Älä hankaa pintaa. Pese esine lopuksi käsiastianpesuaineella, huuhtele ja kuivaa. 

Tahnamaiset puhdistusaineet saattavat puhdistavan aineen lisäksi sisältää hienojakoista hankausainetta. Ota ainetta puhdistusliinaan ja hankaa esinettä pieni alue kerrallaan. Hankaa lopuksi esine kiiltäväksi puhtaalla liinalla. Jotkut tuotteet jättävät pinnalle suojakalvon, joka hidastaa tummumista. Ruoan kanssa kosketuksiin joutuvat esineet pitää kuitenkin käsittelyn päätteeksi pestä ja huuhdella, jolloin suojakalvo häviää. 

Hopeanpuhdistusliinat sopivat kevyesti tummuneiden hopeiden kiillottamiseen. Liinoihin on imeytetty kiillotusainetta ja ne jättävät pinnalle suojakalvon. Ruoan kanssa kosketukseen joutuvat esineet pestään ja huudellaan hyvin kiillotuksen jälkeen. 

HOIDA JA SÄILYTÄ OIKEIN 

Pese hopeat mielellään käsitiskissä ja kuivaa pehmeällä pyyhkeellä tai vanhalla t-paidalla. Vältä hankaavia aineita ja välineitä. 

Säilytä hopeat alkuperäisessä pakkauksessaan tai muussa tiiviissä laatikossa, jossa ne eivät ole kosketuksissa ilman kanssa.