Lisää arkiliikuntaa

Aloita liikunnallinen arki

Liikkumattomuus on yksi keskeisiä hyvinvointia ja terveyttämme rapauttavia tekijöitä. Helpointa on oppia liikkumaan osana arkea, esimerkiksi kulkemaan työ- ja koulumatkat kävellen ja pyörällä, käymään kaupassa ja asioilla jalkaisin ja nauttimaan ulkoilusta kaikkina vuodenaikoina. Tee liikunnasta helppoa ja hauskaa.

Liikkuminen kannattaa aloittaa ottamalla lisää askeleita osana arkista aherrusta:

  • kävele osa työmatkasta tai koko työmatka
  • kävele portaat
  • käy kaupassa polkupyörällä
  • hoida pihaa ja kasvimaata
  • laita soimaan vauhdikasta musiikkia ja nauti tanssimisesta omassa olohuoneessa

Terveydeksi!

Liikuntasuositusten mukaan aikuisen pitäisi harrastaa säännöllisesti kestävyysliikuntaa sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittäviä lajeja. Jotta pysyy terveenä, reipasta kestävyysliikuntaa tarvitaan noin kaksi ja puoli tuntia viikossa. Tämän voi kuitenkin tehdä pienissä muutamankin minuutin pätkissä. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoitella kaksi kertaa viikossa. Kevyttä liikuskelua tämän lisäksi mahdollisimman usein, ja taukoja paikallaan oloon aina kun voi.

Taukojumppaa à la Method martta

Taukoliikunta vie vain pari minuuttia mutta parantaa ryhtiä ja selkärangan toimivuutta.

Kehonhallintaa. Käy konttausasentoon. Pidä niska suorana ja katse kohti lattiaa. Vedä vatsa litteäksi, jolloin syvät ja poikittaisetvatsalihakset aktivoituvat. Imaise lantionpohja ylös.Rentouta lapaluut. Selkä pysyy keskiasennossa: selän päälle voisi panna vesilasin, eikä lasi kaatuisi. Tee 10 x 10 sekuntia joka päivä.

Selän rentoutus selinmakuulla. Asetu selinmakuulle. Nosta polvet koukussa kohti rintakehää. Aseta kädet päällekkäin hieman polvien alapuolelle. Vedä polvia uloshengityksellä kohti rintakehää ja rentouta samalla alaselkää. Palata jalat suoriksi lattialle. Toista liike noin viisi kertaa.

Kokous kävellen

Myös kokouksen voi pitää kävellen – varsinkin kun kaivataan uusia näkökulmia. Liikkuminen ja kävelyn rytmi sekä raitis ilma voivat tuoda tuoreita ideoita. Erityisen hyvin kävelykokous toimii pienellä porukalla, esimerkiksi 2-4 hengen kesken. Tärkeää on kuitenkin valmistella kokouksen asialista hyvin, asettaa kokoukselle selkeä tavoite sekä varata aikaa muistiinpanojen ja päätösten kirjaamiseen kokouksen jälkeen.