Koti juhlakuntoon

Vieraiden määrä ja juhlien luonne ratkaisevat kuinka paljon etukäteisjärjestelyjä on tarpeellista tehdä. Suuret juhlat vaativat luultavasti enemmän suunnittelua ja järjestelyä. Juhlien luonteesta ja koosta riippumatta on tärkeää suunnitella juhlat hyvin, jotta voit itse nauttia juhlista ja vieraiden seurasta.

Suunnittelu

Sopikaa mitä kukakin tekee ja milloin. Muistilista on oiva apuväline, varsinkin jos kyseessä on isot juhlat ja paljon tekemistä. Tee etukäteen niin paljon kuin voit. Jaa tehtävät pieniin palasiin, niin järjestelyt eivät tunnu liian raskailta. Muista pyytää apua!

Siivous

Kuinka paljon on tarpeellista puunata: ei ole mieltä siivota itseään uuvuksiin ennen juhlia, juhlien jälkeenkin on usein siivottavaa. Järjestele ja poista ylimääräiset tavarat niin saat jo raikkaan ilmeen. Älä ole turhan tarkka! Imuroinnilla, lattian pyyhinnällä ja pölyjen pyyhinnällä pärjää. Muista laittaa myös wc tai kylpyhuone vieraskuntoon. Keväällä voi miettiä ikkunoiden pesua, jolloin saa valoisuutta kotiin. Varaa keittiöön riittävästi astiapyyhkeitä ja roskapusseja.

Tilojen järjestely

Jos odotettavissa on paljon vieraita, on hyvä raivata hieman enemmän tilaa, jotta kaikki juhlijat mahtuvat. Sulje tilat joihin et halua vieraidesi päätyvän. Suljettujen ovien taakse voit myös piilottaa ylimääräistä tavaraa. Raivaa etenkin keittiö mahdollisimman tyhjäksi, jotta siellä on helppo valmistaa tarjottavat ja keittiötyöt sujuvat joutuisasti. Laskutilaa ja kylmätilaa on hyvä varata riittävästi. Laita kylmävaraajia pakastimeen, jolloin voit käyttää esimerkiksi kylmälaukkuja lisänä. Katso lisää vinkkejä lisätilan loihtimiseen.

Juhlien ajankohta

Kesällä on kiva olla myös pihalla, joten sinne voi asettaa pöytiä ja tuoleja. Tarkista myös mahdolliset parveke ja terassi, joissa pieni järjestely ja turhien tavaroiden pois siivoaminen riittää. Jos vieraat kulkevat sisälle ja ulos, voi ylimääräisen maton laittaminen kulkureitille olla hyvä idea. Talvella on hyvä miettiä mihin vieraiden ulkovaatteet saadaan mahtumaan ja onko henkareita tarpeeksi. Pimeänä vuodenaikana on myös hyvä pohtiakodin valaistusta.

Koristelu

Juhlien luonne vaikuttaa mahdollisiin koristeisiin: onko jokin teema jota haluat tuoda esille juhlissa? Etenkin kukat luovat juhlatunnelmaa. Muista, että aina ei tarvitse ostaa, sillä luonnonkukilla tai oksilla somistat kodin pienellä vaivannäollä, mutta ilmaiseksi. Luonnosta voi kerätä esimerkiksi kiviä, käpyjä, kaisloja ja oksankäkkäröitä pöydän piristeeksi. Paikkakyltit ja lautasliinarenkaat voivat myös olla osa koristelua.