Lapsiperheen juhlat

Lapsen tuloon perheeseen sekä vauva- ja pikkulapsiaikaan sisältyy arjen lisäksi myös paljon juhlia.

Osa juhlista liittyy vuoden kiertoon, kuten joulu ja isän- ja äitienpäivä. Osa on puolestaan liitoksissa nimenomaan lapsen tuloon perheeseen, kuten nykyään Suomessakin yleistyneet vauvakutsut eli babyshowerit, perinteiset rotinat tai lapsen ensimmäiset syntymäpäivät.

Juhlat ovat aina juhlijoidensa näköiset ja jokainen perhe valitsee itse, mitkä juhlat ja millä tavoin juhlii. Näille sivuille olemme koonneet järjestäjien ja vieraiden avuksi vinkkejä vauva- ja pikkulapsiperheen juhliin.

Vauvajuhlat eli babyshowerit

Amerikkalaisen babyshower-perinteen suomalainen versio on vauvajuhlat. Yhä useammin meillä Suomessakin ystävät ja läheiset järjestävät odottavalle äidille kutsut tulevan lapsen ja alkavan äitiysvapaan kunniaksi. Juhla voi olla esimerkiksi rauhallinen brunssi läheisimpien ystävien seurassa tai menevämmät kekkerit ohjelmanumeroineen. Tapa juhlia on vapaa, tärkeintä on kunnioittaa tulevan äidin toiveita.

Vauvakutsut järjestetään ennen vauvan syntymää, usein raskauden loppupuolella. Samalla juhlistetaan alkavaa äitiysvapaata. Järjestäjän ei kuitenkaan kannata jättää juhlan toteuttamista aivan viime tippaan, sillä vauva saattaa syntyä etuajassa ja toisaalta äiti voi olla viimeisillään liian väsynyt juhlimaan.

Kutsut voivat olla yllätys tai äidin kanssa sovitut. Ne järjestetään usein odottavan kotona, jonne saavutaan tarjoilujen ja lahjojen kanssa, jotta tulevan äidin ei tarvitse tehdä matkaa juhliin ja mahdolliset ylijääneet herkut jäävät ilahduttamaan tulevaa perhettä.

Tarjoilujen kohdalla on allergioiden lisäksi tärkeää muistaa raskausajan ruokavalio. Marttojen resepteistä löydät monia sopivia herkkuja:

Amerikkalaisen babyshower-perinteen mukaan tuleva äiti suorastaan suihkutettiin vauvaan liittyvillä lahjoilla. Nykyään monet kuitenkin toivovat saavansa etenkin tavaralahjoja vain tarpeeseen. Esimerkiksi yhdessä hankittu lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen tai äidille itselleen osoitettu lahjakortti vaikkapa jalkahoitoon tai hierontaan voivat sopia juhlittavalle äidille tavaralahjoja paremmin. Onkin tärkeää ajatella lahjaa saajan toiveista käsin. Myös aineettomat lupaukset lahjana voivat ilahduttaa tulevaa äitiä: lupaus vaunulenkkiseurasta, valmiista ateriasta, juhlaan leivotusta kakusta tai ikkunanpesuavusta