Unisukat

Pehmosukat jalkaan ja peiton alle. Lämpö rentouttaa, kun käyt nokosille tai yöunille.

Teksti ja ohjeen päivitys Anja Aalto (alkuperäinen ohje Toini Oittinen)

Kuvat Sari Tammikari

Tarvikkeet

  • 2 kerää Drops Nord unicolor -lankaa tai muu vastaavan paksuinen lanka
  • Puikot 2 mm tai 2,5 mm

Mallineule sukan päällä

  • 1 kuvioraita:
  • 1. krs: neulo nurin
  • 2. krs: neulo oikein
  • 3. krs: *langankierto, 2 oikein yhteen*, toista *–*
  • 4. krs: oikein

Sukan koko noin 39–40

Tee näin

Luo 56 silmukkaa neljälle puikolle. Jos neulot paksummasta langasta tai haluat pienemmän sukan, luo 52 tai 48 silmukkaa. Suuremmassa sukassa silmukoita voi olla 60.

1.–7. krs: neulo pyöröneuleena sileää oikeaa neuletta.

8. krs: (nirkkokerros sukan suussa) *langan kierto puikolle, 2 silmukkaa oikein yhteen* toista *–* kerroksen loppuun.

9.–15. krs: neulo sileää oikeaa neuletta.

Neulo yksi kuvioraita (ks. ohje edellä) sekä vielä yksi kerros nurin.

Kantapää

Neulo kantalappua varten kahden puikon silmukoilla (28 s.) edestakaisin sileää neuletta 28 kerrosta. Nosta aina kerroksen alussa ensimmäinen silmukka neulomatta.

Kavenna sitten seuraavasti: neulo työn oikealla puolella 19 silmukkaa oikein, neulo 2 oikein yhteen takareunoistaan, neulo 1 oikein, käännä työ.

Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo nurin 11 silmukkaa, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen ja neulo vielä yksi silmukka nurin, käännä työ.

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 12 s oikein, kavenna neulomalla 2 s takareunoistaan oikein yhteen, 1 s oikein, käännä. Jatka kaventamista, kunnes kummallakin puolella on viisi kavennusta. Huomaa, että keskimmäiset silmukat lisääntyvät joka kerroksella yhdellä.

Kiilaosa

Poimi langan ja puikon avulla kantalapun sivulla olevista pitkistä silmukoista 14 silmukkaa puikolle.

Neulo päälliosan kahdella puikolla kuvioraidan mallineuletta, poimi myös kantalapun toisesta reunasta silmukat. Jatka neulomista niin, että neulot kahdella puikolla mallineuletta ja kahdella muulla puikolla sileää neuletta.

Kavenna kuvioneuleen molemmilla puolilla sileän neuleen osuudella joka toisella kerroksella kaksi silmukkaa (puikon alussa takareunoista oikein yhteen ja puikon lopussa etureunoista oikein yhteen), kunnes työssä on taas 56 silmukkaa.

Kärkikavennus

Kun sukka peittää pikkuvarpaan, aloita kärkikavennus. Neulo kärki kokonaan sileää neuletta. Neulo sivuilla ensimmäisen puikon kaksi toiseksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen, neulo viimeinen silmukka oikein. Neulo seuraavan puikon ensimmäinen silmukka oikein ja kaksi seuraavaa takareunoistaan oikein yhteen. Neulo samoin toisella sivulla 3. puikon lopussa ja 4. puikon alussa. Kavenna ensin joka toisella kerroksella ja lopussa jokaisella kerroksella. Kun työssä on kahdeksan silmukkaa jäljellä, katkaise lanka ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi tai päättele silmukoimalla.

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti. Käännä ja ompele sukan suun käänne löyhin pistoin. Päätä langanpäät.

Ohje on aiemmin julkaistu Martat-lehdessä 06/2017.