Pidetään puheita

Hersyttele huumorilla mutta vältä sisäpiirin vitsejä.

Teksti: Anu Kylvén

Nasevat puheet ja yllätysesitykset muistetaan pitkään. Olit juhlissa sitten vieraana tai järjestäjänä, kanna omaa kortesi kekoon – varsinkin, jos sinulla on sana tai soittotaito hallussa. Juhlista on toki lupa nauttia ilman esiintymisvelvollisuuttakin.

Jos itse järjestät juhlat, varaudu sanomaan muutama ystävällinen sana tilaisuuden aluksi. Isäntäväen tervetuliaispuhe kestää kaksi kolme minuuttia, joten älä intoudu jaarittelemaan.

Etenkin hääjuhlissa pidetään ensimmäiseksi tervetuliaispuhe. Yleensä sen pitää morsiamen isä. Hän puhuu morsiusparille myös aterian aikana, ellei sitten yhdistä näitä kahta puhetta.

Ristiäisissä tai nimenantojuhlassa luonteva ohjelmanumero on lapsen nimen historia. Vanhemmat voivat kertoa, miten nimi keksittiin ja onko pienokainen nimetty jonkun sukulaisen tai vaikka inspiroivan merkkihenkilön mukaan. Puheet ja tunnelmat kannattaa taltioida lapsen omaan kirjaan, jota päivänsankari voi vartuttuaan tutkailla.

Hautajaisissa muistopuheet lievittävät surullista tunnelmaa. Usein pappi tai joku vainajan läheisistä ehdottaa, että nyt saa muistella. Usein sana on vapaa: yksi aloittaa, ja toinen jatkaa luontevasti.

– Kannattaa miettiä etukäteen valmiiksi mukavia muistoja edesmenneestä. Tiivistä ajatuksesi korkeintaan viiteen minuuttiin. Vaikka hautajaiset ovat surullinen juhla, puheessa kannattaa korostaa kauniita hetkiä ja kiitollisuutta siitä, että tämä ihminen oli meidän joukossamme, tapakouluttaja Helena Valonen sanoo.

Kun haluat pitää pienen puheen, kilauta lasia, jotta muut huomaavat aikeesi. Jos isäntäväki on puhunut istualtaan, muidenkaan ei tarvitse puhetta varten nousta seisomaan. Tyhjän ja likaisen lautasen yli ei koskaan pidetä puhetta.

Kiitospuheen aika on jälkiruoan loppupuolella.

– Jos pöydässä on alle kahdeksan ihmistä, virallinen kiitospuhe voi tuntua turhan muodolliselta. Kiitossanat ovat silti aina paikallaan, Helena Valonen toteaa.

– Jos haluat mainita puheessasi jotain tarjolla olleesta ruoasta, aloita puheen sommittelu jo alkuruoan aikana. Huumori piristää puhetta, mutta unohda sisäpiirin vitsit.

Musiikkia, maltilla

Juhlaan mahtuu aina muutama musiikkiesitys, mutta rajansa kaikella. Osa vieraista ehkä haluaa vain keskustella, joten musiikin ei ole syytä soida tuntitolkulla eikä varsinkaan talon joka nurkassa.

– Vaikka emäntä rakastaisi lambadaa, ei ole kohteliasta veivata samaa levyä koko iltaa, Helena Valonen muistuttaa.

Kun suunnittelet juhlan ohjelmaa, mieti, löytyykö ystäväpiiristä innokas tiskijukka. Jos ei, netin suoratoistopalvelut ovat käteviä: niihin voi koota oman soittolistan hyvissä ajoin, ja musiikkia mahtuu moneksi tunniksi.

Jos buukkaat orkesterin, sovi etukäteen, paljonko soittoaikaa hinta sisältää. Selvitä, millaisen tilan orkesteri tarvitsee ja tuoko se omat äänentoistolaitteet.

Vinkit

  • Isäntäväelle: Selvitä buukkaamasi bändin repertuaari. Harva orkesteri soittaa vain vieraiden toivekappaleita lennosta.
  • Vieraalle: Älä suotta jännitä juhlissa puhumista. Maailman spontaaneimmalta kuulostava puhuja on todennäköisesti harjoitellut joka sanan ja eleen etukäteen.

Asiantuntijana tapakouluttaja Helena Valonen

Lähteet

  • Tytti Huhtaniska, Nico Backström, Leena Kouhia: Pieni juhlakirja, Atena 2007.
  • Per Nilsson: Tyyliä! Pukeutumis- ja tapaopas miehelle, WSOY 2003.
  • Mirva Saukkola: Etiketti: käytösopas arkeen ja juhlaan, WSOY 2014.