Liesi

Kokkaile turvallisesti lieden kanssa

Kun käytät sähköliettä

 1. Älä kytke tyhjää levyä päälle. Varmista, että väännät oikeaa kytkintä!
 2. Älä kuumenna tyhjää astiaa.
 3. Sammuta levy aina ensin, poista astia levyltä vasta sitten. Näin se ei unohdu päälle.
 4. Kytke levy ensin täysille, valvo kuumenemista ja laske lämpöä, kun ruoka alkaa kiehua. Käännä astioiden kahvat sivuun, etteivät ne tartu lähellä liikkuviin.
 5. Kun käytän liettä, älä poistu paikalta vaan pysy keittiössä.
 6. Älä säilytä liedellä mitään, ettei satu palovahinkoja!

Lieden hoito

Valurautalevyt

 • Kun levyt ovat käytön jälkeen jäähtyneet, pyyhi ne heti käsiastianpesuaineveteen kostutetulla liinalla. Huuhtele pesuaine pois ja kuivaa pinnat, jotta levyt eivät ruostu.
 • Poista kiinnipalaneet ruokatahrat liotuspesulla. Pehmitä lika märällä liinalla ja käytä astianpesuharjaa apuna. Varo hankaavien ja naarmuttavien aineiden ja pesuvälineiden käyttöä lieden emali- tai teräspinnalla.
 • Levyjen metallireunat kirkastuvat, kun niitä hankaa sokeripalalla.

Keraaminen liesitaso

 • Puhdista taso käytön jälkeen nihkeällä, käsiastianpesuaineeseen kostutetulla liinalla. Huuhdo ja kuivaa pinta. Hankaavat aineet tai pesuvälineet, teräsvillat ja karhunkielet vaurioittavat pintaa.
 • Jos tason pintaan jää harmaita jälkiä, ne puhdistuvat keraamiselle liedelle tarkoitetulla puhdistusaineella. Käytä erikoispuhdistusainetta aina ohjeen mukaan.
 • Jos lämpimälle keraamiselle tasolle joutuu sokeripitoista ainetta, muovia tai alumiinifoliota, poista se välittömästi metallikaapimella.
 • Älä vedä keittoastiaa keraamisella pinnalla. Epätasainen tai likainen pohja voi naarmuttaa ja jättää tahroja tason pintaan. Älä käytä keraamisella liedellä alumiinipohjaisia astioita.

Useimpien kattiloiden ja pannujen pohjassa on merkinnät mille liesille ne sopivat. Nykyään monesti löydät tiedon myös pakkauksesta.