Lapaset

Multiraitalangat, kuten Marttaraita, ovat monien mahdollisuuksien lankoja. Lapasten ilme muuttuu sen mukaan, käytätkö lankaa kuviossa vai pohjassa. Lapasten mielenkiintoinen ja mosaiikkimainen kirjoneulekuvio syntyy yhdistelemällä valmiiksi raidoittuvaa Marttaraitaa ja yksiväristä lankaa. Tällä ohjeella voit tehdä myös yksiväriset tai vaikkapa raidalliset lapaset.

OHJE Lea Petäjä, Novita
KOKO Nainen (mies)
LANKA 7 veljestä. Kuvan lapasissa on käytetty Marttaraitaa (väri 857) ja luonnonvalkoista (väri 010)
LANGAN MENEKKI Pohjaväriä vajaa 100 g, kuvioväriä vajaa 50 g
MUUT TARVIKKEET Sukkapuikot 3,5 tai käsialan mukaan. Käytä kirjoneuleessa tarvittaessa puoli numeroa paksumpia puikkoja.
TIHEYS 21 s sileää neuletta = 10 cm

VASEMMAN KÄDEN LAPANEN

Luo luonnonvalkoisella langalla tai valitsemallasi pohjavärillä sukkapuikoille 44(48) s ja jaa s:t neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 10(11) cm.

Neulo sileää neuletta 2 krs ja kavenna ensimmäisellä krs:lla naisen lapasessa 1 s puikoilta I ja II = 42(48) s.

Aloita kirjoneule ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista 6 s:n mallikerta 7(8) kertaa.

Kun olet neulonut kirjoneuletta noin 6(6,5) cm ja olet viimeksi neulonut ruutupiirroksen kerroksen 3 tai 7, merkitse seuraavalla krs:lla peukaloaukko II puikolle: neulo puikon alusta ensin 3(3) s ja neulo sitten seuraavat 7(7) s erivärisellä langalla. Siirrä erivärisellä neulotut s:t takaisin vasemmalla puikolle ja jatka kirjoneuletta, kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on noin 15(16) cm tai kunnes etusormi jää peittoon.

Neulo edelleen kirjoneuletta ja tee kärkikavennukset. Tee kavennukset koko ajan luonnonvalkoisella ja neulo myös kavennusten välissä olevat 2 s luonnonvalkoisella (sido kuviolanka tarvittaessa nurjalla kiertämällä kuviolanka ja luonnonvalkoinen lanka toistensa ympäri). Neulo I sekä III puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 o. Tee tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

OIKEAN KÄDEN LAPANEN

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukaloaukko III puikolle.

PEUKALO

Poista merkkilanka, poimi silmukat peukaloaukon ylä- ja alareunasta sekä poimi aukon molemmista sivuista lisäsilmukoita siten, että peukaloon tulee yhteensä 16(17) s. Jaa s:t kolmelle puikolle ja neulo luonnonvalkoisella langalla suljettuna neuleena sileää neuletta.

Kun olet neulonut 5(5,5) cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus neulomalla joka puikon lopussa 2 s oikein yhteen, kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo sitten 1 s ja nosta muut s:t sen yli vasemmalta oikealle, päätä hyvin.

VIIMEISTELY

Höyrytä valmiit lapaset.