Makramee -rannekoru

Solmuja ja helmiä (Martat 5/2019)

Ohje: Reija Setälä
Piirrokset: Riikka Karppinen
Kuva: Kerttu Malinen

TARVIKKEET
Nauhaa (ydinlangaksi ja solmuihin), esim. puuvilla- tai nahkanauhaa. Mitä ohuempi nauha, sen enemmän sitä tarvitaan, koska solmuja on tehtävä enemmän. Esimerkiksi 2-3 mm:n nahkanauhaa tarvitaan noin 1 metri.
Helmiä (esim. puisia tai muovisia), joissa on reikä. Aikuisen koruun menee 5-6 helmeä.

TEE NÄIN
Mittaa 1,5-2 kertaa ranteen ympäri ylettyvä nauha (ydinlanka) ja pujota siihen helmet. Tee päihin solmut, jotta helmet eivät karkaa.
Ydinlanka on hyvä teipata pöytään kiinni. Ensimmäinen helmi jätetään kiinni solmuun teipin yläpuolelle.
Ota riittävästi nauhaa makremeesolmuja varten. Aseta nauha ydinlangan alle siten, että molemmilla puolilla on yhtä paljon nauhaa. Solmut aloitetaan 3-4 cm päästä aloitushelmestä.

ENSIMMÄINEN SOLMU
Jätä ydinlangan oikealle puolelle löyhä silmukka ja vie nauha ydinlangan yli vasemmalle. Ota vasemmalta lähtevä nauha ja vie se oikealta tulevan nauhan yli, sitten ydinlangan ali, ja tuo alakautta läpi aloituslenkistä. Kiristä solmu.

TOINEN SOLMU
Jätä ydinlangan vasemmalle puolelle löyhä silmukka ja vie nauha ydinlangan yli oikealle. Ota oikealta lähtevä nauha ja vie se vasemmalta tulevan yli, sitten ydinlangan ali, ja tuo alakautta läpi aloituslenkistä. Kiristä solmu.

TYÖN JATKO
Jatka solmujen tekemistä edellä kuvatulla tavalla. Joka toinen solmu alkaa oikealta, joka toinen vasemmalta. Jos aloitat solmut aina samalta puolelta, punos alkaa kiertää.
Tee aloitushelmen jälkeen 6-8 solmua. Ydinlangalla odottavat helmet siirretään yksi kerrallaan solmujen väliin.


Solmi jokaisen helmen väliin 4-5 solmua. Tee toiseksi viimeisen helmen jälkeen yhtä monta solmua kuin aloitushelmen jälkeen. Jätä 3-4 cm ydinlankaa solmuitta. Viimeinen helmi jää ydinlangan päähän.

PÄÄTTELY
Pujottele solmunauhan päät parsinneulalla solmujen väliin.

LUKKO
Ota 10-15 cm nauhaa lukko varten. Ota rannekoru käteen ympyräksi, solmimattomat ydinlangan kohdat vierekkäin. Vie lukkonauha kahden ydinlangan alta.
Tee 6-8 makrameesolmua ja päätä lukkonauhan päät pujottelemalla ne solmujen väliin. Ydinnauha liikkuu lukkosolmujen alla, kun vedät päissä olevista helmistä.

Voit tulostaa ohjeen täältä Makramee -rannekorun ohje