Istuinalunen

Laskiaisen pulkkamäessä istuinalunen lämmittää mukavasti.

TARVIKKEET:

 • valmista paksua huopakangasta tai villaa ja mäntysuopaa huopalevyn valmistamiseen (huomioi tässä pitkä kuivusmisaika)
 • värikkäitä villoja
 • huovutusneulain
 • kangaspalasia ym. haluamiasi koristeita
 • liimaa tai neulaa ja lankaa.
 1.  Leikkaa huopakankaasta haluamasi mallinen kappale, sellainen ja sen kokoinen, että mahdut hyvin istumaan sen päälle.
 2. Koristele istuinalunen joko neulahuovuttamalla tai ompelemalla siihen kangaspalasia.

Huovuttaminen:

 1. Jos huovutat alustan itse, levitä villaa hieman isommalle alueelle kuin minkä kokoisen haluat valmiista kappaleesta (villa kutistuu huovuttaessa).
 2. Levitä villaa ristiin rastiin monta ohutta kerrosta päällekkäin. Kerroksia saa olla monta. Kuivan villakasan korkeus saa olla noin 20cm, että valmis kappale on tarpeeksi paksu.
 3. Ota hieman kädenlämpöä lämpimämpää vettä astiaan ja mäntysuopaa. Muista suojata työpöytä isolla muovilla! Paras paikka huovuttamiselle on kylpyhuone tai tiskipöytä.
 4. Kaada veteen mäntysuopaa ja roiski käsillä aluksi vettä villan päälle. Samalla painele käsin varovasti villoja kasaan.
 5. Lisää veden ja saippuan määrää ja jatka painelua, kunnes villat painuvat kasaan ja tarttuvat toisiinsa.
 6. Nyt voit aloittaa huovuttamaan villaa käsin varovasti pyörivin liikkein (ulkoreunasta sisällepäin). Lisää välillä mäntysuopaa käsiin, jotta villa ei takerru.
 7. Kun olet hetken pyöritellyt villaa ja tuntuu siltä, että se kestää käsittelyä (villa ei hapsota, vaan on yhtenäinen levy), voit aloittaa rullaamaan levyä.
 8. Kun olet rullannut ja huovuttanut levyä tarpeeksi, ja se tuntuu kestävältä, yhtenäiseltä , huuhdo se kylmällä vedellä ja ripusta kuivumaan. Kuivuminen voi kestää seuraavaan päivään.
 9. Kun kappale on kuivunut, voit leikata sen saksilla haluamaasi muotoon.

VINKKI! Jos haluat alustasta oikein värikkään, valitse erivärisiä villoja ja sekoittele niitä keskenään ennen kuin aloitat huovuttamisen.