Juhlalogo ristipistellen

Marttojen suuren juhlavuoden metsäteema näkyy mustikanvartena tutun M-logon kyljessä. Verraton tapa juhlistaa 125-vuotiasta Marttajärjestöä on ristipistellä juhlalogo kauniiksi muistoksi merkkivuodesta.

Ohje, mallityö ja kuvat: Ida Korolainen

Tästä ristipistotyöstä saat marttamaisen huoneentaulun tai somisteen valitsemaasi tekstiiliin – esimerkiksi paitaan tai kangaskassiin!

Ristipistelyyn riittävät yksinkertaiset tarvikkeet. Tarvitset:

  • tylppäkärkisen neulan
  • kirjontakangasta (esimerkiksi aidaa)
  • sinisen ja vihreän kirjontalangan

Halutessasi voit käyttää apuna kirjontakehikkoa.

Mallin avulla voit ristipistellä myös yksivärisen, perinteisen Martta-logon jättämällä mustikanvarren tekemättä.

Ristipistojen perusidea

Onko ristipistely sinulle uusi tekniikka? Ei hätää – sen salat aukenevat nopeasti! Ristipistojen perusidea on, että kankaan ruutumaiseen kudokseen pistellään X:n muotoisia ristipistoja aina ruudun kulmasta kulmaan. Kun ristipistelyssä pääsee vauhtiin, se on yllättävän rentouttavaa ja koukuttavaa puuhaa!

Esimerkkityö on pistelty kolmisäikeisellä langalla. Kuvassa tehdään ristipistoja riveittäin: aina ensin alavasemmalta yläoikealle, jonka jälkeen rivi viimeistellään alaoikealta ylävasemmalle.
Mustikan varsi alkaa hahmottua.

Työ etenee näin:

  1. Aseta kangas halutessasi kirjontakehikkoon.
  2. Jaa kirjontalanka halutessasi ohuemmaksi irrottamalla säikeitä toisistaan. Mallikuvassa alun perin kuusisäikeinen lanka on jaettu kolmesäikeiseksi. Pistojen ulkonäköön vaikuttaa säikeiden lisäksi myös kankaan tiheys. Voit kokeilla pistoja kankaallesi eripaksuisilla langoilla ja päättää, mikä miellyttää omaa silmääsi eniten.
  3. Pujota aloituslanka neulaan. Ristipisto aloitetaan pistämällä kankaan takaa sen etupuolelle. Jätä kankaan taakse hieman langanpäätä päättelyä varten. Muodosta ristipisto kirjomalla ruutujen mukaisesti kulmasta kulmaan, esimerkiksi ensin alhaalta vasemmalta oikealle ylös ja sen jälkeen alhaalta oikealta vasemmalle ylös. Työstä tulee siistimpi, jos teet pistosi siten, että päällimmäinen pisto kulkee aina samaan suuntaan.
  4. Ristipistoja voi tehdä itselleen luontevimmalla tavalla, risti kerrallaan tai riveittäin. Riveittäin pistellessä tehdään monta ”puolikasta ristiä” kerrallaan ja palataan takaisin täydentäen ristit.
  5. Kun työ on valmis, päättele langanpäät pujottamalla ne kankaan nurjalla puolella olevien pistojen alitse.

Voit kehystää valmiin ristipistotyösi tai tehdä siitä jotain muuta, esimerkiksi kangasmerkin. Kirjontakankaat purkautuvat helposti, joten kangaspalan reunat on hyvä varmistaa siksak-ompeleella. Valmiin työn voi silittää sen nurjalta puolelta.

Nappaa ristopistomalli alta: