Miniryijy

Näitä miniryijyjä voi liittää vaikka kortteihin. M-kirjain ryijy on puoliryijy, siinä on nukitettu vain M-kirjain, virkkuupohja näkyy muuten.

Miniryijyt on suunnitellut ja ommellut Ritva Laine Lauhjoen Martoista

Miniryijyn työohje

Ryijyn koko noin 10x10cm

Tarvikkeet:

Puuvilla- tai pellavalankaa pohjakankaan virkkaamiseen

Virkkuukoukku

Erilaisia lankoja ryijynukkiin

Ryijyneula tai muu paksu kanavaneula

Nukkalasta (esim. kapea viivotin)

Pohjakankaan virkkaaminen:

Pohjakangas virkataan kiinteillä silmukoilla. Ota huomioon laskiessasi silmukkamäärää, että yhteen nukkaan menee aina kaksi silmukkaa. Reunaan kannattaa jättää yksi tai kaksi silmukkaa ennen kuin aloittaa nukkarivit. Samoin nukkarivien väliin jää kaksi kerrosta.

Nukka

Punertavassa ryijyssä on neljä ryijylankaa nukassa, vaalean sinisessä M-kirjaimessa 15 tosi ohutta lankaa. Nukkien lankaluku riippuu langan paksuudesta sekä mallista.

Punertavassa ryijyssä on nukkien pituus n. 3 cm, sinisessä M-kirjaimessa 4 cm.  Nukkienkin pituus voi vaihdella ja samassa työssä voi olla eripituisia nukkia.

Punertavassa ryijyssä ei  ole työpiirrosta vaan siinä on leikitelty väripinnoilla.

Nukan ompeleminen virkattuun pohjaan

Nukka ommellaan virkattuun pohjakankaaseen kahden kiinteän silmukan ympäri. (kiinteä silmukka korvaa kudotun ryijypohjan loimilangan). Nukka ommellaan kahdessa vaiheessa. Nukkalanka lastan ympäri. Ensin vasemmanpuoleiseen silmukkaan oikealta vasemmalle ja sen jälkeen oikeanpuoleiseen oikealta vasemmalle. (Ks. kuva)

Molemmissa reunoissa jätetään yksi silmukka tyhjäksi. Jätä nukkarivien väliin kaksi silmukkariviä. Ompele nukkia lastan ympäri ja anna lastan olla paikoillaan. Pujota saksien kärki varovasti lastan ja nukkalenkkien väliin. Vedä nukkalenkkejä saksilla kevyesti itseesi päin ja leikkaa nukkalenkit auki.