Rukkaset

Rukkasia voi käyttää vaikka koiraa ulkoiluttaessa tai puita kantaessa, tai pitää vararukkasina auton hansikaslokerossa.

Teksti ja ohjeen päivitys Anja Aalto

Kuvat Sari Tammikari

Vuoden 1960 Emäntälehdessä näiden rukkasten ohje kulki jääpallorukkasten nimellä. Niihin käytettiin sarkaa, vuori oli villatrikoota ja rukkasten suuta kiersi nahkakaitale. Rukkaset säilyivät oikealla omistajallaan nimikirjainten avulla.

Tähän päivään tuotuna ohjeella tehdään piharukkaset. Hyödynnä kierrätysmateriaaleja. Kokeile liestymätöntä villakangasta, huopunutta neuletta tai vaikka nahkaa. Vuoriksi sopii ohut villa- tai puuvillatrikoo. Rukkanen ja vuori ommellaan saumurilla tai joustavalla koneopeleella, myös kapea siksak (pituus 1 ja leveys 1) käy.

Kaavalla tulee naisen rukkaset, mutta voit suurentaa ja pienentää kaavaa tarpeen mukaan. Se käy kätevästi esimerkiksi kopiokoneella.

Tarvikkeet

 • villakangasta esim. vanhasta takista
 • trikoota vuoriksi
 • ompelulankaa
 • heijastinkangasta koristekuvioon ja rukkasen suuhun

Tee näin

 1. Suurenna kaava luonnolliseen kokoon, kaava sisältää noin 0,5 cm:n saumavarat. Leikkaa päällinen ja vuori kaksinkertaisesta kankaasta, vuori voi olla aavistuksen pienempi kuin päällinen. Leikkaa villakankaasta päällinen täysvinoon langansuuntaan.
 2. Piirrä ja leikkaa koristekuvio heijastinkankaasta ja aseta se rukkasen päälle. Ompele kiinni koneella.
 3. Aseta rukkanen oikeaan asentoon nurja puoli päällä ja laita nuppineulat. Aloita ompelu rukkasen suusta ja ompele kerralla taitteelle asti. Varmista, että ompeleesta tulee vahva myös peukalohangassa. Ompele toinen rukkanen ja vuorit samoin. Kavenna tarvittaessa saumoja ja silitä. Käännä rukkaset oikein päin.
 4. Aseta vuorit rukkasten sisään nurjat puolet vastakkain, tasaa tarvittaessa reunoja saksilla. Leikkaa heijastinkankaasta 2 cm:n levyistä kaitaletta. Aseta kaitale ensin nurjalle ja ompele, taita sitten reunan yli oikealle ja ompele reunaan vielä toinen ommel.

Vinkit

 • Koristele rukkanen ennen vuorin ompelua nimikirjaimilla, kirjomalla tai silitettävällä tarralla.
 • Vertaile käteesi sopivaa käsinettä ja rukkasen kokoa, jos haluat suurentaa tai pienentää kaavaa.
 • Tee patakinnas samalla ohjeella, mutta suurenna kaavaa reilusti. Laita kämmenen puolelle ja peukaloon lämpöä eristävää kangasta vuorin ja päällisen väliin.

Ohje on aiemmin julkaistu Martat-lehdessä 06/2017.