Ruokajuomat

Ruokajuomia voi huoletta varata enemmän kuin tarpeeksi. Juomat eivät pilaannu samalla tavalla kuin ruoat, joten ei haittaa vaikka juomia jäisi myöhempiinkin illanistujaisiin tai nimipäiväkahveille. Mutta mikä on juomien minimimäärä?

Ruokajuomiksi sopivat maito, piimä, kotikalja, olut tai viini juhlan luonteesta riippuen. Ruokajuomaa varataan 1-3 lasillista muusta tarjoilusta riippuen. Muista aina varata myös alkoholiton vaihtoehto. Kylmää vettä on aina hyvä olla tarjolla. Onnittelumaljaa varten varataan 1 ½ dl juomaa henkeä kohti. Kuohuviinipullosta tulee noin 6 lasillista.

Paljonko keitetään kahvia ja teetä

Kahvia kuluu 2-3 kupillista henkilöä kohti. Kahvin menekki riippuu tilanteesta ja muista tarjottavista. Jälkiruokakahviksi riittää kupillinen. Jos kahvi ja leivonnaiset ovat ainoa tarjottava, kahvia kuluu enemmän. Jos keität kahvia lainakeittimellä, ota selvää, mikä on juuri tälle laitteelle sopiva annostelu ja kahvin jauhatusaste. Varaa kerman ja sokerin lisäksi myös maitoa ja makeutusainetta. Näin paljon tarvitset kahvia:

vieraitakupillistakahvia gvettä lkermaa dlsokeria g
10302503,93200
20605007,76400
50160150023151000

Varaa teen ystäville hyvää haudutettua teetä ja hunajaa. Valmista tee näin:

  1. Lämmitä teekannu.
  2. Mittaa 2 dl:n teekupillista kohti teelusikallinen teelehtiä. Neljästä litrasta vettä tulee noin 20 kupillista teetä.
  3. Lämmitä vesi lähes kiehuvaksi ja kaada se teelehdille.
  4. Hauduta viisi minuuttia ja siivilöi valmis juoma toiseen lämmitettyyn kannuun.
  5. Laimenna tarvittaessa kuumalla vedellä ja tarjoa heti.

Jos valmistat teen kahviautomaatilla, käytä teelle omaa suodatinta ja kannua, ettei juoma saa kahvin makua. Teepusseja käytettäessä annostus on viisi pussia vesilitraa kohti. Huomioi myös, että teetä ei voi laittaa tarjolle termariin, josta on aikaisemmin tarjottu kahvia. Kahvin maku tarttuu teehen.

Varaa lapsille omat juomat

Lapsille maistuu mehu, virvoitusjuoma tai sima. Juoma tarjoillaan mielellään samanlaisista laseista kuin aikuisillekin vieraille, jos se lasten iän puolesta on mahdollista.