Marttakassi

Nyt valmistetaan kangaskasseja kierrätetyistä kodintekstiileistä. Anna vanhoille pöytäliinoille ja muille kierrätystekstiileille uusi elämä iloisen värikkäänä marttakassina!

Ohje: Alli Rinne

Kuvat: Alli Rinne ja Kirsi Peltola

Voit ideoida oman kassimallin tai käyttää tätä marttakassin ohjetta. Viimeistele kassisi suunnittelemalla siihen uuden Martat-brändin mukainen M-kirjain! Voit pitää kassin itselläsi tai antaa lahjaksi ystävälle, jonka haluaisit kutsua mukaan Marttoihin!

Mainio materiaali kassiin ovat vanhat ripsitabletit, mutta mikä tahansa vahva kierrätyskangas sopii tarkoitukseen. Kassissa on vuori, sisätasku ja nappikiinnitys. Kahvat ommellaan vahvasta puuvillakankaasta nelinkertaisena.

Kassissa ei ole sivusaumoja, vaan saumat ovat ripsiliinan ja paneelin välissä. Kanttauskaitale peittää tämän limittäissauman. Kassi on vuoritettu, joten sitä voi käyttää molemmin puolin kääntökassina.

TARVIKKEET

Päällinen:

2 palaa tukevaa kangasta, koko n. 37 x 45 cm (esim. kaitaliina, ripsitabletti)

Koristepaneelit:

kangasta (esim. pöytäliina, verho)

pehmikehuopaa tai vanhaa päiväpeittoa, froteepyyhettä tms.

Vuori:

vuorikangasta, josta tulee myös koristepaneeleiden kanttaus

leikkaa paneelin kanttauskaitaleet: 4 kpl: leveys 5,5 cm, pituus n. 50 cm

HUOMAA! Jos teet vuoritaskun, varaa siihen kangasta.

Kahvat:

vahvaa puuvillakangasta tai nauhaa

leikkaa 2 kpl: kahvan pituus n. 50-70 ja leveys 10 cm

M-tasku:

kangasta

materiaalia kirjaimiin (esim. nappeja, kangasta, lankaa, nauhaa)

Ompeluun:

ompelukone

ompelulankaa

TASKUUN M-KIRJAIN

Koristele kassin tasku uuden Martat-brändin mukaisella M-kirjaimella. Voit ideoida kirjaimen toteutuksen itse haluamastasi materiaalista tai käyttää tätä ohjetta:

OMPELE marttatasku koristepaneeliin ennen kassin ompelua. Leikkaa sopivan värisestä kankaasta pala, joka on yhtä leveä kuin koristepaneeli ja niin korkea kuin haluat. Kiinnitä taskun yläreunaan oikeat puolet vastakkain samankokoinen vuorikangas. Ompele yläsauma ja käännä oikein päin. Leikkaa kankaan ja vuorin väliin taskun kokoinen pala tukevaa kangasta tai vanua. Ompele taskun päälle Marttabrändin mukainen M-kuvio esimerkiksi napeista tai kankaasta. Voit myös leikata kirjaimen eri värisestä kankaasta ja applikoida sen paikalleen, vaikka liimaharsoa apuna käyttäen. Tikkaa päällinen ja vuori kiinni toisiinsa joko suorilla ompeleilla tai vapaalla tikkauksella.
Taskun pohja kiinnitetään koristepaneeliin halutulle korkeudelle ja reunat kiinnittyvät samalla, kun paneeli kiinnitetään kassikankaana olevaan liinaan.

KASSIN OMPELU

TEE ensin paneelit. Leikkaa paneeleihin tarkoitetusta kankaasta yhtä korkeat palat kuin päällinen (liina, tabletti tms.) on. Paneelin leveys on n.15-20 cm. Leikkaa samankokoinen pala pehmikehuovasta ja laita paneelikankaan alle. Paneelin alle voi laittaa ohutta kangasta, jotta se luistaa paremmin tikatessa. Tikkaa kappaleet kiinni toisiinsa tiheällä suoralla ompeleella tai vapaalla konekirjonnalla.

TASAA reunat ja ompele niihin 5,5 cm leveät kaitaleet oikeat puolet vastakkain paininjalan leveydeltä. Silitä kaitaleet auki ja taita silittäen nurjalle, niin että näkyviin jää saumanvaran verran kaitaletta. Kiinnitä kaitale nurjalle nuppineuloilla reunasta. Laita paneeli oikea puoli päällepäin päälliskankaan oikealle puolelle limittäin niin, että kun ompelet kaitaleen ja paneelin välistä, paneeli kiinnittyy päälliskankaan reunaan. Ompele ensin paneeli kumpaankin kankaaseen ja sitten kaksi kangasta yhteen. Poista nuppineulat. Tarkista, että päälliskankaat ovat hyvin kiinni paneeleissa. Ompele viimeinen paneeli kiinni päälliskankaaseen niin, että syntyy putkilo. Se käy helpoiten, kun käännät työn nurin ja ompelet sauman sisäpuolelta.

LEIKKAA vuorikankaasta päälliskankaan kokoinen pala. Jos haluat vuoriin sisätaskun, ompele se tässä vaiheessa. Leikkaa vuorikankaasta 2 taskua, koko n. 15 x 15 cm. Ompele taskun yläreunaan käänne. Käännä taskun reunat ja ompele tasku kiinni vuoriin.

Taita vuorikangas kahtia ja sen jälkeen vielä kahtia. Merkkaa tähän kohtaan vuorin keskikohta. Taskun keskikohta tulee siitä n. 7 cm alemmaksi. Ompele vuori putkiloksi.

TEE kahvat. Taita kahvakangas kahtia, silitä. Taita reunat kohti keskitaitetta. Ompele kahva neljällä tikkauksella. Kiinnitä kahvat nuppineuloilla päälliskankaaseen n. 7 cm keskikohdasta tai sopivalle etäisyydelle. Jos haluat nappikiinnityksen, ompele vuorikankaasta nappiin sopiva lenkki.

VEDÄ vuori ja päällinen päällekkäin, oikeat puolet vastakkain. Vuorin saumakohta tulee tasan toisen päälliskankaan kappaleen keskikohdan kanssa. Tarkista, että vuorin ja päällisen yläreunat ovat samaan suuntaan. Neulaa kappaleet tiukasti kiinni ja ompele päälliskankaan puolelta noin 1 cm:n saumanvaralla ympäri. Vahvista kahvojen kohdat ompelemalla edestakaisin.

SILITÄ ommel auki ja käännä oikea puoli päällepäin. Vahvista reunat kahdella rinnakkaisella ompeleella oikealta puolelta.

KÄÄNNÄ kassi nurin.

Neulaa pohjat kiinni. Ompele päälliskankaan pohja kiinni. Ompele vuorin pohja, johon jätä n. 25 cm:n kääntöaukko keskelle pohjaa.

Tee kassin pohjakulmien ompelu:

Piirrä kassin ja vuorin pohjaan 5 x 5 cm:n neliö saumaompeleesta reunaan ja leikkaa irti.

Litistä sivut yhteen ja ompele 1 cm:n saumanvaralla. Vahvista toisella ompeleella ja siksakilla.

KÄÄNNÄ kassi oikeinpäin. Ompele kääntöaukko kiinni käsin tai koneella. Työnnä vuori kassin sisään. Ompele nappi yläreunaan nappilenkin vastakkaiselle puolelle.

SILITÄ kassi ja se on valmis käyttöön.