Ruokakaupassa

Sanonta ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee ruokavarastojenkin täydentämiseen.
Suunnittelu säästää kokin euroja ja aikaa.

Laadi kauppalista

  • Mieti muutaman päivän syömiset.
  • Tee ensin kaappitsekki ja laadi sitten ostoslista.

Miksi ostoslista?

  • tarvittavat raaka-aineita on kokkaushetkellä kotona
  • ei tuoda turhaan tavaraa kaupasta.
  • ei soruta ostamaan ylimääräistä tai turhaa niin helposti kuin listaton ostaja.
  • eurot säästyvät seuraavaan kertaan.

Tarkkaile hintoja

Samaan tarkoitukseen sopivia tuotteita voi olla useita. Vertaile kaupassa hintoja. Vertailua helpottaa yksikköhinnat esim. kilo- ja litrahinnat. Muista myös kurkata raaka-aineita, kun vertaile samanlaisia tuotteita keskenään.

Seuraa sanoja, kurkista kyljestä

Elintarvikepakkauksiin on merkitty monenmoista hyödyllistä tietoa.
Hae jokin elintarvikepakkaus ja tutki sen kääreitä.
Nämä pitäisi löytyä:

  • Nimi
  • Ainesosaluettelo
  • Valmistajan, valmistuttajan, pakkaajan, maahantuojan, markkinoijan tai myyjän nimi ja osoite
  • Tuotteen viimeinen myyntipäivä tai parasta ennen -päivämäärä.
    • Viimeinen myyntipäivä: elintarvike on käytettävä viimeistään tuona päivänä.
    • Parasta ennen: Tuotetta voi käyttää vielä tämän päivän jälkeenkin. Hyväkuntoisen elintarvikkeen voi siis myydä tai käyttää parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin. Arvioi aistein käyttökelpoisuus: Katso, haista ja maista
  • Sisällön määrä

    Kestävästi kotiin

    • Ota kori, kassi tai reppu mukaan kauppareissulle, vältä turhan muovikassin ostamista. Ohuet kestokassit mahtuvat hyvin taskuunkin.
    • Hedelmille ja kasviksille voit ostaa tai tehdä itse kestopussit, joissa ne voi punnita ja tuoda kotiin.
    • Kylmälaukku on kesäshoppaajan välttämätön varuste!
    • Pakkaskeleillä suojaa yrtit, kuten tuore basilika, ja kurkku kylmältä.
    • Kylmäsäilytystä vaativat  elintarvikkeet kotona heti jääkaappiin tai pakastimeen.