Paikka

Paikka kertoo, että välität vaatteestasi.

Teksti, ohje ja mallityö Anja Aalto
Kuvat Laura Riihelä

Tahrat ja reiät peittyvät mainiosti paikan alle. Vaatteeseen tulee hauska uusi yksityiskohta, joka viestittää, että vaate on mieluinen ja että haluat jatkaa sen käyttöä. Tee persoonallisia paikkalappuja valmiiksi reikien varalle tai ystävälle yllätyslahjaksi.

TARVIKKEET

trikookankaita
muliinilankoja eri värejä
neula, ompelukehys ja sakset
liimaharsoa (ompelutarvikeliikkeistä)

KANGASVINKKI

Vanha t-paita sopii hyvin paikkatarpeiksi. Voit tarvita myös kuviollisia kankaita.

TEE NÄIN

  1. Pingota ompelukehykseen kaksinkertainen trikookangas niin, että nurja puoli on päällä. Aloita paikan kirjominen keskeltä: ompele keskipisteen ympäri eripituisia pistoja. Jatka toisella värillä, ompele pistoja toinen kierros lomittain edellisten kanssa. Pistot saavat olla ronskeja ja eripituisia. Vaihda taas väriä ja jatka uusia kierroksia, kunnes paikka alkaa olla sopivan kokoinen. Pistojen ei tarvitse peittää kokonaan pohjaa, vaan kangasta voi jäädä näkyviin. Ompele viimeinen kierros pykäpistoilla niin, että pistojen punosmainen reuna asettuu uloimmaksi. Jos käytät paikassa kuviollista puuvillakangasta, laita alle yksi kerros trikoota kuten edellä. Voit ommella kirjontapistoja kuviota jäljitellen ja jättää kuviota osin näkyviin. Ompele reuna pykäpistoin kuten edellä.
  2. Päätä langanpäät nurjalle ja leikkaa terävillä saksilla varovasti paikka irti niin, että reunan langat eivät vahingoitu.
  3. Leikkaa liimaharsosta hieman paikkaa isompi pala. Suojaa silitysalusta leivinpaperilla. Aseta ensin alustalle paikka nurja puoli päällä, sitten liimaharson pala paperipuoli (sileämpi puoli) päällä ja viimeiseksi leivinpaperia. Paina silitysraudalla tasaisesti. Anna paikan jäähtyä ja leikkaa sitten ylimääräinen liimaharso pois. Poista paperi ja silitä paikka haluamaasi kohtaan. Varmista kiinnitys ompelemalla muutamin pistoin käsin tai koneella, jotta paikka pysyy varmasti matkassa mukana. Hätäisin paikkaaja liimaa paikan tekstiililiimalla.

Tulostettava ohje