Pikkukokin vappu

Vappu on suomalainen karnevaalijuhla. Askartele oma naamari.

Vapun karnevaalinaamari

Tarvikkeet:

värillistä kartonkia tai pahvia
sakset
liimaa
kuminauhaa
teippiä
rei’ittäjä
värikynät tai tussit höyheniä

(hileliimaa, tarroja)

1. Suunnittele
Tämä naamiomalli peittää kasvot vain nenästä ylöspäin, joten juhlija voi myös syödä naamari päässään. Naamarisi mahtuu A4-kokoiselle kartongille vaakatasossa. Suunnittele ensin, minkälaisen naamion aiot tehdä. Onko sillä korvat, sarvet vai kenties pystytukka? Hahmottele lyijykynällä naamion muoto kartongille. Jätä naamion alareuna tasaiseksi.

2. Leikkaa naamio irti
Leikkaa kartongista hahmottelemasi pala. Kannattaa leikata mieluummin liian leveä kuin liian kapea. Leveää voi aina kaventaa reunoista tarvittaessa. Leikkaa alareunaan keskelle pyöristetty kolo nenää varten. Kokeile, että nenäsi mahtuu koloon. Suurenna tarvittaessa.

3. Tee silmänreiät
Silmänreikien teko onnistuu parhaiten niin, että laitat naamion nenällesi ja tunnustelet pahvin päältä, missä kohtaa silmäsi ovat. Piirrä lyijykynällä varovasti kartonkiin merkki silmien kohdalle. Näin osaat leikata kolot oikeaan paikkaan. Suurenna silmänreikiä vähän kerrallaan ja testaa naamaria välillä.

4. Koristele
Koristele naamiosi huolellisesti joka puolelta erilaisin värein, höyhenin ja kimaltein. Tee yksityiskohdat tusseilla, hileliimalla tai tarroilla. Tee silmien ympärille vauhdikkaat säihkeet. Jos käytät hileliimaa, anna sen kuivua hyvin.

5. Kiinnitä kuminauha
Laita pala teippiä vahvikkeeksi naamarin nurjalle puolelle nauhanreikien kohdalle. Tee teipin kohdalta rei’ittäjällä reiät molempiin reunoihin kuminauhaa varten. Tarkista, ettet rei’itä liian läheltä reunaa. Leikkaa reilu pätkä kuminauhasta ja solmi ensin nauhan toinen pää reikään. Pidä vapaasta kuminauhan päästä kiinni ja laita naamari kasvoillesi. Testaa sopiva pituus, jotta naamari pysyy hyvin paikoillaan, ja solmi kuminauhan toinenkin pää.

Tiesitkö?

Sveitsiläisissä kaupungeissa juhlitaan helmi-maaliskuulla suurta Fasnacht-karnevaalia. Tämä laskiaisrieha kestää tasan kolme päivää. Sen alkuperäinen tarkoitus on ollut karkottaa talvi kevään tieltä ja syödä hyvin ennen paastonajan alkua.

Karnevaaliin kuuluvat erityisesti upeat kulkueet. Osallistujat pukeutuvat huolella valmistettuihin asuihin ja hassuihin naamioihin. Kulkueista jaetaan lapsille karkkia, ja monenlaista ohjelmaa on tarjolla.

Tärkeä osa Fasnachtia ovat taitavat soittokunnat, Guggen-bändit, jotka musisoivat juhlijoiden iloksi. Esitykset ovat sekoitus teatteria, kansanmusiikkia ja erikoisia pukuja. Fasnachtin aikana iloinen laulu raikaa kaikkialla, eikä rumpujen pauke hiljene edes yöksi!