Istuva- vai noutopöytä?

Käytettävä tila sekä vieraiden ja tarjoiluhenkilökunnan määrä ratkaisevat katetaanko istuva- vai noutopöytä.

Ruokailutavasta riippumatta tervetulomalja tarjotaan vieraiden saavuttua. Älä anna vieraiden olla kovin pitkää kuivin suin. Isäntä kohottaa maljan ja toivottaa vieraat tervetulleiksi. Tyhjät lasit kerätään pois.

Istumapöytä vaatii enemmän tilaa

Istumapöytä vaatii suuren tilan, sillä ruokailijaa kohti varataan pöytätilaa noin 60 cm. Liina, kukat ja kynttilät luovat tunnelmaa. Liina ja koristeet valitaan juhlan mukaan. Joskus on paikallaan levittää paras pellavaliina pöytään, ja vahakangas on valinta silloin, kun vierasjoukko on kovin nuorta. Pöydän kaunis puupinta ei välttämättä kaipaa mitään liinaa. Epävirallisemmissa tilaisuuksissa voi pöydälle levittää mankeloidun lakanan, paperiliinan, alumiinifolion, tapettipaperin tai muun vastaavan. Olisi hyvä, jos kotijuhlissakin olisi keittiö- ja tarjoiluapua, jotta isäntäväki saa istua rauhassa vieraiden kanssa. Ainakin silloin, kun halutaan viettää juhlallista iltaa. Tavallisinta kuitenkin on, että talon oma väki, mahdollisesti lapsetkin, hoitavat tarjoilun.

Hyvä tietää:

  • Istumapöydässä tarjoilu aloitetaan arvokkaimmasta naisvieraasta.
  • Arvokkain naisvieras istuu yleensä isännän oikealla puolella.
  • Kotioloissa tuttujen kesken tarjoilu aloitetaan sieltä, mistä se on kätevintä.
  • Juomat kaadetaan ensiksi.
  • Ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta – pätee edelleenkin.
  • Lautaset kerätään pois yhtä aikaa kaikilta.
  • Uuden ruokalajin lautaset asetetaan oikealta puolelta ruokailijan eteen.
  • Aterian lopuksi pöydästä korjataan ensin ruoat ja sitten vasta lautaset.
  • Juoma ja lasit jätetään pöytään jälkiruoan ajaksi. Lautasliinat vaihdetaan yleensä ennen jälkiruokaa.
  • Jos aterialla on tarjottu useita juomia, niiden lasit kootaan pois, kun ruoka on nautittu.

Näin rakennat noutopöydän

Noutopöydästä ruokailee suurikin joukko vieraita joustavasti. Jos vieraita on noin 50, on hyvä olla kaksi aloituspaikkaa. Noutopöytä voi olla neliö, suorakaide tai pyöreä ja sitä kierretään myötäpäivää. Maahan ulottuva liina on kaunein noutopöydässä. Aloituspisteisiin sijoitetaan lautaspinot ja niiden ympärille haarukat ja veitset joko pöydälle tai johonkin astiaan. Jos pöydässä on sekä alkupalat että pääruoka, voidaan kattaa sekä pienemmät että isommat lautaset. Lautasliinat voidaan latoa pinoon tai koriin lautasten lähelle.

Juomat, lasit ja leivät ovat kätevintä kattaa omalle erilliselle pöydälle. Ruokavadit asetetaan lautasista lähtien niin, että ensin ovat ottojärjestyksessä salaatit, kylmät kala- ja liharuoat ja sen jälkeen lämpimät ruoat. Mukavinta olisi, jos kaikille ruokailijoille olisi istumapaikka. Jos tilat ovat ahtaat, voi seisaallaankin syödä. Parasta olisi, jos ainakin lasille löytyisi laskupaikka. Noutopöydän hoitamiseen tarvitaan henkilö, joka täydentää pöytää, huolehtii sen siisteydestä ja kerää pois käytetyt astiat.

Kahvinoutopöytä

Kahvinoutopöydässä kupit, leipälautaset ja leivonnaiset on kätevintä sijoittaa niin, että ensin otetaan leipälautanen ja sille kerätään halutut leivonnaiset. Sitten vasta kaadetaan kuppiin kahvi tai tee. Kutsu ensin vieraat kahvipöytään ja aloita kahvin kaataminen vasta sitten.