Piparilakki

Mikäli perinteisten joulupipareiden valmistaminen ei ole sinun juttusi, kokeile näitä joulun helppotekoisimpia herkkuja. Tee itselle tai anna vaikka pikkujouluporukalle lahjaksi. Askartelu on kivaa puuhaa myös lasten kanssa ja koristeluissa rajana on vain oma mielikuvitus. Nauti joulutunnelmasta yhdessä tehden!

Tarvitset:

ruskeaa askarteluhuopaa tai muuta rispaantumatonta kangasta, joulupiparimuotteja, peittävää valkoista (kangas)väriä, kulkusia ja perusompelutarvikkeet

Tee näin:

  1. Mittaa päänympärys ja haluttu tonttulakin pituus. Kuvassa olevan aikuisen piparilakin päänympärys on 56cm ja pituus 45cm.
  2. Lisää päänympärysmittaan 1 cm (=saumavara) ja jaa se kahdella. Leikkaa kaksinkertaisesta kankaasta tonttulakin osat ja ompele ne sivusaumoistaan yhteen joko ompelukoneella tai käsin. Kuvan lakin alareunan leveys on 29cm.
  3. Käännä tonttulakki ja koristele se haluamallasi tavalla. Mikäli käytät kankaana askarteluhuopaa, alareunaa ei tarvitse huolitella ja voit halutessasi leikata siihen piparireunuksen.
  4. Silitä kangasväri kankaaseen tuotteen ohjeiden mukaan, mikäli haluat ”kuorrutteen” kestävän vesipesua. Mikäli et aio pestä lakkia tulevaisuudessa, voit käyttää mitä tahansa valkoista kankaaseen tarttuvaa väriä.
  5. Rentoudu ja nauti uudesta ja ihanasta tonttulakista!

Ohje: Suvi Laurila

Vinkki: Kiireisimmät uudistavat vanhan tonttulakin muutamalla huopaisella joulupiparilla, joita voi käyttää myös muuhun jouluaskarteluun tai esimerkiksi joulukorttien koristelemiseen.

Vinkki: Voit tehdä myös oman joulupaidan leikkaamalla huovasta haluamasi kokoisen ison piparkakun ja ompelemalla sen pienillä pistoilla esimerkiksi vanhaan neuleeseen.