Käsityölaukku

Käsityölaukussa neule- tai virkkaustyö pysyy mukanasi minne kuljetkin.

Teksti, ohje ja mallityö Anja Aalto

Kuva Sari Tammikari

Kuulutko niihin, jotka eivät malta hellittää käsiään kutimesta? Jos tapanasi on kuljettaa käsityötä mukaasi kaikkialle, tämä laukku on sinua varten. Siinä puikot ja koukut pysyvät tallessa. Lanka säilyy siistinä ja juoksee sujuvasti.

Ohjeen laukkuun mahtuu pieni käsityö. Suurenna kappaleita tarpeen mukaan. Mikäli sinulla on työn alla useita projekteja, tee muutama eri kokoinen pussukka eri töille.

Laukun idea ei ole uusi. Ennen naiset tekivät käsitöitä aina, kun oli hetki aikaa. Jopa kävellessä neulottiin; silloin lankakerä kulki mukana essun taskussa.

Tarvikkeet

 • pala tukevaa puuvillakangasta, vanha farkkukangas sopii mainiosti
 • ompelulankaa
 • reilun kokoinen nappi
 • pitsin tai nauhan pätkiä koristeeksi

Tee näin

Leikkaa

 • pohja, 2 ympyrää, halkaisija 15 cm
 • sivukappale, 50 cm x 40 cm
 • kaitale kantimeksi, 8 cm x 60 cm
 • kaitale napin silmuksi, 10 cm x 3 cm
 1. Ompele sivukappaleen lyhyemmät päät yhteen oikeat puolet vastakkain 1 cm:n päästä reunasta. Silitä saumavara auki ja käännä kaksin kerroin lieriöksi niin, että leikatut reunat ovat päällekkäin ja saumavarat jäävät kappaleen sisään.
 2. Aseta pohjakappaleet nurjat puolet vastakkain ja tikkaa kappaleet yhteen 0,5 cm:n päästä reunasta.
 3. Merkitse sivukappaleeseen 1/4-merkit, samoin pohjaan. Kohdista sivukappaleen ja pohjan merkit, neulaa ja ompele kaikkien kerrosten läpi paininjalan etäisyydeltä reunasta. Tasoita saumavarat tarvittaessa.
 4. Käännä työ. Taita ja neulaa nyt pohjan ja reunan välinen sauma niin, että saumanvarat jäävät sauman sisään. Ompele 1–1,5cm:n päästä kaikkien kerrosten läpi. Tarkista, että saumanvarat jäävät näkymättömiin. Huomaa, että valmiissa työssä ommel jää laukun sisäpuolelle.
 5. Silitä kantimen kappale pituussuunnassa kaksin kerroin. Silitä reunat kappaleen keskelle ja taita kannin oikeaan asentoonsa. Ompele reunat ja huolittele päät tiheällä siksakilla. Kiinnitä kantimen päät vastakkaisille puolille sivukappaleen sisäpuolelle n. 10 cm:n päähän taitteelta. Ompele esim. suoralla ompeleella neliö.
 6. Taita silmukaitale pituussuunnassa nelinkerroin samoin kuin kannin ja ompele reunasta.
 7. Aseta silmu paikalleen sisäpuolen reunaan, mitoita silmu napin koon mukaan. Ompele pitsikaitale reunoistaan laukun sisäpuolelle lähelle reunaa, samalla kiinnittyy silmu. Ompele nappi vasakkaiselle puolelle pitsikaitaleen päälle. Käännä reuna oikeaan asentoonsa. Voit sulkea laukun napilla ja silmulla.

Vinkki: Jos suurennat kappaleita reilusti, silitä niihin nurjalle tukikangas tai tukihuopa, jotta laukku pysyy ryhdikkäänä.

Ohje on aiemmin julkaistu Martat-lehdessä 06/2018.