Virkattu ampiaispesä

Ampiaisten suosikkipesäpaikkaan ripustettava valeampiaispesä viestii, että tämä paikka on jo varattu. Tarkoituksena on saada ampiaiset siirtymään pesimäpuuhiin muualle. Kokeile tehdä valepesä hienoine ampiaiseen ja testaa, toimiiko tämä käytännössä.

OHJE, MALLITYÖT JA KUVAT: Laura Hakkarainen

TARVIKKEET:
Pesä: Meleerattua harmaata sukkalankaa (esim. 7 veljestä), virkkuukoukku käsialasta riippuen (mallityössä 3,5 mm). Täytteeksi esim. polyesterivanua. Parsinneula.
Ampiainen: Cocktailtikku, PVA-liimaa (esim. Eri Keeper), mustaa ja keltaista lankaa, metallilankaa, sivuleikkurit.

OHJE

VIRKATTU AMPIAISPESÄ

Virkkaa 5 ketjusilmukkaa (kjs) ja yhdistä ne lenkiksi piilosilmukalla (ps) tai tee aloitussilmukaksi magic ring.
1. krs: Virkkaa kjs-lenkkiin (tai magic ringiin) 3 kjs (=1. pylväs) ja sen jälkeen 9 pylvästä (p). Yhdistä viimeinen pylväs ketjusilmukkapylvääseen piilosilmukalla. (Yhteensä 10 p)
2. krs: Virkkaa ensimmäiseksi pylvääksi 3 kjs. Aloita jokainen pylväskerros näin. Virkkaa jokaiseen pylvääseen 2 pylvästä. Koukkaa uusi pylväs alemman kerroksen pylvään silmukan takareunan alta, jolloin silmukan etureuna jää näkyviin kohoumaksi.
Yhdistä viimeinen pylväs ketjusilmukkapylvääseen piilosilmukalla. Lopeta jokainen kerros näin (yht. 20 p).
3. krs: Virkkaa joka toiseen pylvääseen 1 p ja joka toiseen 2 p (yht. 30 p).
4. krs: Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 p (yht. 30 p).
5. krs: Virkkaa kahteen ensimmäiseen pylvääseen 1 p ja kolmanteen 2 p, eli lisäys joka kolmannessa pylväässä. Jatka näin kierros loppuun (yht. 40 p)
6. krs: Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 p (yht. 40 p)
7. krs: Virkkaa 1., 2. ja 3. pylvääseen 1 p ja 4. pylvääseen 2 p (eli lisäys joka neljännessä pylväässä). Jatka näin kerros loppuun. (yht. 50 p)
8. krs. 1 p jokaiseen pylvääseen (yht. 50 p.)
9. krs. Virkkaa 1., 2., 3. ja 4. pylvääseen 1 p ja 5. pylvääseen 2 p (eli lisäys joka viidennessä pylväässä). (yht. 60 p.)
10. krs. Virkkaa 1., 2., 3. ja 4. pylvääseen 1 p ja virkkaa 5. ja 6. pylväässä pylväät yhteen (=kavennus). Jatka näin kerros loppuun. (yht. 50 p).
11. krs. Virkkaa 1., 2. ja 3. pylvääseen 1 p ja virkkaa 4. ja 5. pylväässä pylväät yhteen (=kavennus). Jatka näin kerros loppuun (yht. 40 p).
12. krs. Virkkaa 1. pylvääseen 1 p. ja 2. ja 3. pylväässä pylväät yhteen. Jatka kerros loppuun (yht. 27 p).
13. krs. Virkkaa 1. ja 2. pylväs yhteen. Jatka kerros näin kerros loppuun (yht. 14 p.)

TÄYTÄ PESÄ ESIM. POLYESTERIVANULLA

14. krs. Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 kiinteä silmukka (ks) (yht. 14 ks).
15. krs. Virkkaa 1. ja 2. ks yhteen. Jatka näin kerros loppuun (yht. 7 ks)
16. krs. Virkkaa 1. ja 2. ks yhteen. Jatka näin kerros loppuun (yht. 4 ks)

Jatka virkkaamalla 50 kjs (tai haluamasi pituuden verran) ripustuslenkkiä varten. Katkaise lanka, mutta jätä se tarpeeksi pitkäksi päättelyä varten. Kiinnitä neulalla ripustuslenkin toinen pää kiinni pesään ja ompele kiinni täyttöaukko. Päättele lanka.

AMPIAINEN

Katkaise cocktailtikku puolesta välistä. Sivele sen pintaan liimaa, ja ala kierittää sen ympärille mustaa lankaa. Ampiaisen päähän voi kierittää useamman kerroksen niin, että siitä tulee pyöreä. Vartaloon kieritä mustaa ja keltaista lankaa vuorotellen. Jätä cocktailtikun terävä pää näkyviin piikiksi. Sivele runsaasti liimaa ampiaisen vatsapuolelle niin, että langat pysyvät paikoillaan. PVA-liima muuttuu kuivuessaan läpinäkyväksi.

Kun liima on kuivunut, taivuta rautalanka kahdeksikon muotoiseksi lenkiksi siipiä varten. Kierrä rautalangan päät ampiaisen kaulan ympärille ja katkaise langan päät sivuleikkureilla vatsapuolelle. Kiinnittämistä varten kierrä ampiaisen kaulan ympärille mustaa lankaa, solmi päät vatsapuolelle ja ompele se niillä kiinni mehiläispesään.