Vauvanpeitot

Virkaten ja neuloen

Neulottu peitto soveltuu itse tehtäväksi ja virkatun peiton voi halutessaan toteuttaa yhteisvoimin marttayhdistyksessä. Jokainen virkkaa haluamansa määrän neliöitä, jotka kootaan peitoksi. Virkattua peittoa voi myös helposti tehdä matkoilla, sillä mukaan ei tarvitse ottaa koko peittoa.

Liitteenä on lista langoista, jotka soveltuvat hyvin peittojen valmistamiseen.

Ohjeet ja mallityöt: Tanja Rantanen/Kädentaitomartat ry


Virkattu peitto

Peitto kootaan virkatuista neliöistä. Toinen neliöistä on muunnos isoäidinneliöstä ja toinen on yksivärinen pylväistä koostuva neliö. Kuvan peitto koostuu 30 neliöstä (5×6 neliötä). Neliön sivun pituus on 15 cm. Valmiin peiton koko on noin 75 cm x 90 cm.

Mallipeitto on virkattu konepestävästä merinovillalangasta. Mikä tahansa konepestävä, pehmeä villa- tai merinovillalanka sopii peittoon. Peiton kokoa voi muuttaa käyttämällä paksumpaa lankaa tai virkkaamalla enemmän neliöitä. Täysikokoisen peiton saa koottua 140 neliöstä (10×14 neliötä ja noin 150cmx210cm).

Lanka: Mondial Superwool (50 g = 125 m) tai vastaava. Mallipeitossa langan menekki n. 500 g. Virkkuukoukku 3 tai 3,5 mm (käsialan mukaan)

Isoäidinneliö ympyräkeskustalla

Virkkaa vihreällä langalla 4 ketjusilmukkaa (kjs) ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.

1. kerros: Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (vastaa ensimmäistä pylvästä ja ketjusilmukkaa). *Virkkaa aloitusrenkaaseen 1 pylväs, 1 ketjusilmukka*. Toista * – *, kunnes renkaassa on yhteensä 12 pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka. Päättele lanka silmukoihin.

2. kerros: Aloita sinisellä langalla mistä tahansa edellisen kerroksen pylväiden väliin virkatun ketjusilmukan muodostamasta välistä. Kiinnitä lanka työhön piilosilmukalla ja virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja 1 pylväs samaan väliin, virkkaa 1 ketjusilmukka. *Virkkaa 2 pylvästä seuraavaan väliin ja 1 ketjusilmukka. * Toista * – * kerroksen loppuun, ja sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan.

3. kerros: Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (vastaa pylvästä ja yhtä ketjusilmukkaa). *Virkkaa seuraavaan väliin 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. * Toista * – * vielä 10 kertaa. Virkkaa viimeiseen väliin 2 pylvästä ja sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan, katkaise lanka ja päättele. Seuraavaksi ympyrästä edetään kohti neliömuotoa.

4. kerros: Aloita valkoisella langalla mistä tahansa edellisen kerroksen pylväsryhmien väliin virkatun ketjusilmukan muodostamasta välistä. Kiinnitä lanka piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä samaan väliin. Virkkaa 1 ketjusilmukka. Virkkaa seuraavaan väliin 3 pylvästä, 1 ketjusilmukka. Neliön ensimmäinen kulma: Virkkaa samaan väliin 3 pitkää pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pitkää pylvästä ja lopuksi 1 ketjusilmukka. Virkkaa kahteen seuraavaan väliin 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Virkkaa seuraavaan väliin kulma virkkaamalla samaan väliin 3 pitkää pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pitkää pylvästä ja lopuksi 1 ketjusilmukka. Jatka samalla tavoin kerroksen loppuun asti. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan.

5. kerros: Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (vastaa yhtä pylvästä ja yhtä ketjusilmukkaa). Virkkaa seuraavaan väliin 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Toista. Kulmien kolmen ketjusilmukan muodostamiin ketjuihin virkkaa 3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Virkkaa viimeiseen väliin 2 pylvästä ja sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan, katkaise lanka. Päättele lanka silmukoihin.

6. kerros: Aloita keltaisella langalla mistä tahansa pylväsryhmien välissä olevasta välistä, ei kuitenkaan kulmasta. Kiinnitä lanka työhön piilosilmukalla. Virkkaa samaan väliin 3 ketjusilmukkaa, 2 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Virkkaa seuraavaan väliin 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Toista. Virkkaa jokaiseen kulmaan 3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä ja 1 ketjusilmukka. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka ja päättele.

7. kerros: Vaihda työhön valkoinen lanka ja virkkaa kuten 6. kerros.

8. kerros: Virkkaa 1 ketjusilmukka ja sen jälkeen jokaiseen silmukkaan kiinteä silmukka neliön ympäri paitsi kulmiin neljä kiinteää silmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka. Päättele langanpäät.

Yksivärinen neliö

Virkkaa 4 ketjusilmukkaa ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.

1. kerros: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja kaksi pylvästä aloitusrenkaaseen. *Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja kolme pylvästä aloitusrenkaaseen. * Toista *-* vielä kaksi kertaa. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja sulje kerros piilosilmukalla ensimmäisen pylvääseen (kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan). Kerroksessa on neljä kolmen pylvään ryhmää.

2. kerros: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa (vastaa ensimmäistä pylvästä) ja virkkaa seuraavaan kahteen silmukkaan yksi pylväs kumpaankin. Virkkaa neliön kulman silmukkaketjuun 2 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä. *Virkkaa seuraavaan kolmeen silmukkaan yksi pylväs kuhunkin, virkkaa kulmaan 2 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä. * Toista * – * kerroksen loppuun. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan.

3.–7. kerros: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja virkkaa pylväitä edellisen kerroksen pylväiden päälle. Virkkaa kulmiin 2 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä. Jatka näin kerroksen loppuun asti ja sulje kerros piilosilmukalla kerroksen kolmanteen ketjusilmukkaan.

8. kerros: Virkkaa 1 ketjusilmukka ja sen jälkeen jokaiseen silmukkaan kiinteä silmukka neliön ympäri paitsi kulmiin neljä kiinteää silmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla kerroksen ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka ja päättele langanpäät.

Yhdistä neliöt toisiinsa asettamalla neliöt oikeat puolet vastakkain ja virkkaamalla niiden sivut yhteen piilosilmukoilla. Neliöt voi myös ommella yhteen.

Viimeistele peitto virkkaamalla sen ympäri kerros kiinteitä silmukoita. Sulje kerros piilosilmukalla. Toisella kerroksella *jätä kaksi silmukkaa väliin, virkkaa kolmanteen silmukkaan kuusi pylvästä, jätä kaksi silmukkaa väliin ja virkkaa seuraavaan piilosilmukka. * Toista * – * kerroksen loppuun asti. Kulmissa voit virkata pylväsryhmät hieman tiheämpään, jotta kulmat eivät kipristy.


Neulottu peitto

Valitse materiaaliksi pehmeä konepestävä villa- tai villasekoitelanka. Mallineule on yksinkertaista korinpohjaneuletta ja reunukset ainaoikeinneuletta. Peitosta on helppo neuloa isompi valitsemalla paksumpi lanka tai luomalla aloitukseen enemmän silmukoita.

Lanka: 300 g villa- tai villasekoitelankaa (50 g = noin 120 m) Pitkät puikot tai pyöröpuikko 4 mm tai käsialan mukaan

Neuletiheys: 22–23 silmukkaa mallineuletta = 10 cm

Mallineuleet:

Korinpohjaneule

1. kerros: Neulo 5 silmukkaa nurin, 5 silmukkaa oikein, toista.

2.–6. kerros: Neulo nurjat silmukat nurin ja oikeat silmukat oikein.

7. kerros: Neulo 5 silmukkaa oikein, 5 silmukkaa nurin, toista.

8.–12. kerros: Neulo nurjat silmukat nurin ja oikeat silmukat oikein.

Ainaoikeinneule: neulo kaikki kerrokset oikein.

Luo 143 silmukkaa. Neulo 9 kerrosta ainaoikeinneuletta.

Aloita sen jälkeen korinpohjaneule. Neulo molemmissa reunoissa 4 silmukalla ainaoikeinneuletta ja keskimmäisillä 135 silmukalla korinpohjaneuletta.

Jatka mallineuleita, kunnes peitto on halutun pituinen ja mallineuleesta on viimeksi neulottu 6. tai 12. kerros. Neulo vielä yhdeksän kerrosta ainaoikeinneuletta kaikilla silmukoilla. Päättele silmukat.


Ladattavat tiedostot

Vauvanpeitot

Vauvanpeittojen lankalista