Reiän paikkaaminen

Paikkaaminen kannattaa: se pidentää vaatteen käyttöikää ja säästää siten ympäristöä. Paikalla voit myös koristella vaatteita.

Kaupasta saa paikkoja, joissa on liima valmiina. Ne on helppo kiinnittää. Paikka kestää hyvin, kun varmistat sen ompelemalla.

Paikaksi valitaan yleensä joko samaa tai mahdollisimman samanlaista kangasta kuin paikattava vaate. Paikan pitää olla suurempi kuin reiän. Paikan on hyvä ulottua myös kuluneen kohdan yli.

Paikka nurjalla puolella

(Kuva 1) Aseta reikää suurempi kangaspala reiän alle nurjalle puolelle, kiinnitä oikealta nuppuneuloilla. Parsi ompelukoneella suoralla ompeleella, siksakilla tai kolmiaskel-siksakilla. Voit ommella paikan reunat vielä siksakilla.

Paikka oikealla puolella

(Kuva 2) Leikkaa kankaasta sopiva pala paikaksi, voit pyöristää kulmat. Aseta paikka reiän päälle nuppineuloilla ja ompele paikan ympäri tiheällä siksakilla tai kolmiaskel-siksakilla. Voit myös kääntää paikan reunasta päärmeen nurjalle puolelle ja ommella suoralla ompeleella.

Kaksipuolisen liimakankaan käyttö

Leikkaa paikan kokoinen ja mallinen pala kaksipuolista liimakangasta. Aseta liimakangas tarkasti paikan alle. Aseta reiän alle pala leivinpaperia, jotta liimakankaan liima ei tartu alustaan. Käytä leivinpaperia suojana myös silitysraudan alla. Silitä paikka kiinni reiän päälle.

Voit käyttää kiinnittämisessä myös liimaharsoa. Liimakangasta ja liimaharsoa myyvät hyvin varustetut kangaskaupat.

Käytä kuviollisen kankaan kuoviota paikkana. Vältä kuviossa teräviä kulmia ja pieniä yksityiskohtia.

Vinkkejä

  • Muotoile paikasta hauska kuvio vaatteeseen
  • Käytä apuna ompelukoneen vapaavartta ja peruutusnappia.
  • Ompele siksak niin, että reunimmainen pisto osuu juuri paikan reunan yli. Näin saat siistin paikan.
  • Jos housut ovat pienet ja lahkeet kapeat, paikkaaminen helpottuu, kun purat ensin housun sisäsauman auki. Paikkaa, ja ompele sitten sauma kiinni.