Parhaat lahjavinkit juhliin

Valmistujaisiin, hääjuhlaan tai vaikka syntymäpäiville on mukavaa viedä muistaminen lahjan muodossa. Mutta mitä lahjaksi keksisi? Lahjassa tärkeintä on juhlittavan muistaminen, ja lahja saa olla antajansa näköinen. Voit myös kysyä lahjan saajalta etukäteen mielipidettä, jos mietit parin eri vaihtoehdon välillä. Listan lopusta löydät vinkit vieraiden lahjastressin vähentämiseen, kun olet itse kutsujana.

Anna itse tehtyä

Pari villasukkia lämmittää valmistujaa pitkään. Hääparilta voi kysyä, onko häissä teemavärit, joita voit käyttää inspiraationa. Ohjeita sukkiin ja muihin käsitöihin löydät Marttojen Käsityöohjeet -sivustolta.

Kortti tai kuohuva

Askartele kortti tai anna juhlatunnelmaa kuohujuoman muodossa. Pulloon voi vielä askarrella itse etiketin, joka jää muistoksi juhlapäivästä. Hae askarteluinspiraatiota Marttojen Askartelu -sivustolta.

Suosi käytettyä

Löydä arvokas lahja käytettynä. Maljakko, aterimet tai muu käyttöesine löytyy vintagena tai uutta vastaavana netin vertaismyyntipalstalta tai kierrätyskeskuksesta.

Omaan kotiin muuttavalle nuorelle mieluinen lahja voi olla vaikkapa lupaus viedä tämä ostoksille kierrätyskeskukseen valitsemaan ensimmäiset omat astiat.

Opeta mieluinen taito

Anna lahjakortti, jossa lupaat opettaa lahjansaajan lempiruoan tekemisen, ikkunoiden pesun tai sämpylöiden leipomisen.

Ilahduta esityksellä

Kysy, mihin kohtaan juhlia sopisi vaikkapa musiikkiesitys tai pieni puhe.

Kirja on pitkäikäinen lahja

Kirjalahjoista pitkäikäisiä ovat Marttojen modernit klassikot: Martat – keittokirja, Martat – Leivontakirja, Martat – Kodinhoitokirja ja Marttojen parhaat villasukat. Myös Säästäväisen elävän Fingerpori -kirja on Martta-vinkkejä pullollaan! Linkit vievät Martanpuotiin.

Kymppi, kolmekymppiä vai viisikymppiä?

Mikä on oikea summa sujauttaa lahjakuoreen? Tämän päätät tietenkin itse, ja liian pientä summaa ei ole. Rahalahjoja saa yleensä useammalta antajalta, joten osallistut pienelläkin summalla isomman toiveen toteuttamiseen. Jos seteli tai tilisiirto ei tunnu mukavalta antaa, voisitko tehdä lahjoituksen juhlittavan puolesta johonkin hänelle tärkeään kohteeseen? Lahjoitussummat alkavat esimerkiksi Marttojen Marttametsäkeräyksessä viidestä eurosta, ja samalla rahalla saa myös sähköisen lahjakortin annettavaksi. Metsälahjakorttiin voi vielä lisätä lupauksen yhteisestä metsäretkestä.

Helpota vieraiden lahjapohdintoja

Juhlakutsua lähettäessä voit helpottaa vieraiden lahjapohdintoja esimerkiksi näin:

  • ”Lahjojen sijaan toivon, että osallistut juhliin juhlaravintolan illalliskortin hinnalla”
  • ”Jos tuot lahjoja, toivon niiden olevan aineettomia/itse tehtyjä/käytettynä ostettuja/pieni summa tilileni tai valitsemaani lahjoituskohteeseen”
  • Tai ihan vaan lempeästi ”Toivon, että et tuo lahjaa”.