Kankaisista kasvomaskeista usein kysytyt kysymykset

Likainen kasvomaski voi olla viruksen levittäjä. Tutustu käyttö- ja pesuohjeisiin ja noudata erittäin hyvää hygieniaa, jos käytät kasvomaskia. Alta löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Vastausten laatimisessa on hyödynnetty Työturvallisuuskeskuksen ohjeistusta.

Kasvomaski ei anna varmaa suojaa maskin käyttäjälle koronavirukselta. Sen sijaan maskin avulla voidaan vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä ja siten suojata muita.

Kasvomaski saattaa vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, jolloin vähenee myös mahdollisuus siihen, että oireettomat viruksen kantajat levittäisivät virusta. Ihminen koskettaa luontaisesti usein kädellä kasvoja, jolloin koronavirus siirtyy helposti käsistä ihmisen limakalvoille. Tutkimuksen mukaan ihminen koskettaa kasvojaan noin 26 kertaa tunnissa. Suojain estää suoran ihokosketuksen. Lisäksi maski vähentää myös yleistä altistumista taudinaiheuttajille, jos kasvoille tulee suoria pärskeitä.

Kasvomaskia voi käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi kaupassa käydessä ja julkisissa liikennevälineissä.

Kasvomaski voi olla viruksen levittäjä. Jos päälle puettua maskia puetaan edestakaisin – päälle ja pois, sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin. Huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit ja korkea ikä, voivat aiheuttaa sen, että hengityksensuojaimia ei välttämättä pysty käyttämään ja/tai terveysongelmat voivat pahentua. Älä tuputa maskin käyttöä kenellekään, koska niiden käytön turvallisuutta toiselle käyttäjälle ei voi tietää.

Kyllä. Kasvomaski on lisäsuoja. Maskin käytöstä huolimatta noudata muita ohjeita. Pysy kotona ja hoida vain välttämätön asiointi. Pidä aina 1-2 metrin etäisyys muihin ihmisiin ja pese kädet saippualla. Jos olet karanteenissa, älä poistu kotoa.

Maskin saumat on käännetty samalle puolelle ja tikattu kiinni kankaaseen, jolloin sauma on tiiviimpi, mutta ei kuitenkaan estä hengittämistä.

Suosittelemme kasvomaskin valmistamista sataprosenttisesta puuvillasta, lakanakankaan tyyppisestä kankaasta. Se kestää pesun 90 asteessa.

Ompeluohjetta saa käyttää myyntiin menevien kankaisten kasvomaskien valmistamiseen, kun ohjeen alkuperäinen lähde mainitaan: ”Ompeluohjeen on laatinut Tekstiiliopettajaliitto + nimet”.

Yrittäjän vastuulla ovat kaikki kasvomaskien valmistamiseen, myyntiin ja käytön opastamiseen liittyvät velvoitteet, kuten asiakkailleen antama kirjallinen käyttöohje. Käyttöohjeessa on hyvä mainita ompeluohjeen alkuperäinen lähde, samoin verkkokaupassa, mikäli maskeja laitetaan sinne myyntiin.