Lelujen pesupäivä

Lelutkin kaipaavat pesua säännöllisin väliajoin. Pesupäivään voi osallistua koko perhe. Mikä onkaan hauskempaa kuin läträtä vedellä ja samalla saada lelut puhtaaksi. Legoille ja duploille voi tarjota kylvyn, ja pehmolelut taas puhdistuvat ruokasoodalla ja tuuletuksella.

Legot ja duplot ja muut muovilelut:
Laita lelut vedellä täytettyyn ämpäriin tai kylpyammeeseen. Käsitiskiaine sopii puhdistusaineeksi ja siitä saa myös kunnon vaahtokuplia. Oikein likaisia leluja voi puhdistaa tiskiharjalla. Varmistathan, ettei lelussa ole osia, joita vesi voisi vahingoittaa. Huuhtele lelut hyvin ja kuivaa lopuksi pyyhkeellä.

Pehmolelujen pesu:
Pehmolelut voi tuulettaa tai ravistella. Jos rakkaan pehmolelun voi pestä koneessa, pane se pyykkipussissa pesukoneeseen. Jos kyseessä on käytetty, esimerkiksi kirpputorilta ostettu, pehmolelu, kannattaa se pestä 60 asteen lämpötilassa, jolloin lelusta poistuu mahdolliset taudinaiheuttajat. Tarkista pesun jälkeen, että irtonaisia osia sisältävät lelut ovat edelleen kunnossa.

Hauska tapa: Laita pehmolelu tiiviiseen pussiin, esimerkiksi isoon minigrip-pussiin. Lisää pussiin pari ruokalusikallista ruokasoodaa ja ravistele kunnolla! Tai anna mieluummin lapsen ravistella. Lelupolo on yltä päältä ruokasoodassa. Anna vaikuttaa 15-30 minuuttia ja pudistele tai pyyhi ruokasooda pois.

Lumipesu pehmoleluille:
Hyödynnä talven pakkaskelit ja vie pehmolelut ulos raikastumaan.
Ota pehmot mukaan myös pakkaslumileikkeihin: lapset voivat antaa pehmoleluille puhdistavan lumipesun! Ennen lumipesua anna pehmolelujen viilentyä pakkasessa, jotta lumi ei tarttuisi lämpimiin turkkeihin. Kopistele leikkien lopuksi lumet kunnolla leluista, laita kuivumaan tai pyöräytä kuivausrummussa.

Tärkeää! Pese pehmolelut vain pakkaslumessa; suojasään lumi on tähän leikkiin liian kosteaa ja kastelee karvakamun.

Pehmolelujen lumipesu

Puu- ja muovilelujen pesu:
Leluja voi pyyhkiä kostealla liinalla. Jos lelut ovat kovin likaisia, voit käyttää ruokasoodavettä. Sekoita 2 ruokalusikallista ruokasoodaa 2 desilitraan lämmintä vettä. Kasta liina liuokseen ja pyyhi lelut puhtaaksi.

Muistathan, ettei mekaanisia tai elektronisia osia sisältäviä leluja voi pestä.


Jäätyneen lelun pelastus -leikki

Kuuman kesäpäivän viilentävässä leikissä, muovisia leluja pakastetaan jään sisään esim. jääpalamuotissa tai pakastusrasiassa. Leikin ajatuksena on pelastaa jääpalan sisään jäänyt lelu vesivadissa uittamalla ja lämpimällä vedellä suihkepullolla suihkuttamalla tai vettä päälle kaatamalla. Kylmä jää stimuloi lapsen tuntoaistia jännittävällä tavalla, ja leikki motivoi sellaisenaan.

Huom! Muista auringossa leikkiessä suojata iho vaatteilla ja aurinkovoiteella.