Joulukoti siistiksi

Ennen vanhaan ennen suurta juhlaa siivottiin huolella lattiasta kattoon. Nykyisin ei suosita suursiivouksia. Joulun alla on paljon tekemistä, joten muista, että joulutunnelma syntyy mukavasta yhdessäolosta toisten kanssa ja vuoden pimeimpänä aikana pehmeä tunnelmavalaistus antaa paljon anteeksi, jolloin kodin jokaista nurkkaa ei tarvitse luututa.

Kohenna joulukoti lyhyen, keskipitkän tai pitkän kaavan mukaan

30 minuutissa

Puolessa tunnissa ehdit raivata tavarat paikoilleen tai piiloon olohuoneessa. Pyyhi pöytä, jonka ympärillä syötte jouluruokaa. Vie haisevat roskat pois ja laita astiat koneeseen keittiössä. Pese WC-istuin. Järjestä eteisessä kengät ja katso, että vieraiden takeille on naulakossa tilaa.

  • Vaihda kylpyhuoneeseen ja vessaan puhtaat pyyhkeet. Tämä on nopea mutta tehokas liike, jolla saat hetkessä ryhtiä pesutiloihin. Mikä onkaan ihanampaa kuin puhtaankarhea pyyhe käsiä vasten!
1–2 tunnissa

Tunnissa tai parissa ehdit tehdä paljon. Laita tavarat paikoilleen. Pyyhi pölyt. Imuroi ja pyyhi lattiat, pese vessa. Silitä jouluinen liina ja levitä pöydälle.

Pari viikkoa ennen joulua

Jos joulu ei tule sinulle ilman kunnon siivousta, ja jos sinulla on aikaa, halua ja voimia touhuta muutamana päivänä, saat siivottua isonkin kodin perusteellisesti. Tee normaali viikkosiivous. Sen lisäksi pyyhi lattialistat ja puhdista lattiat nurkkia myöten. Siivoa kylpyhuone ja sauna. Vaihda sänkyihin puhtaat lakanat. Tee jääkaappiin tilaa jouluruoille.

  • Älä ahnehdi liian isoa urakkaa, jotta et ole uuvuksissa jouluaattona. Muista, että voit siivota myös joulun jälkeen.
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan myös ulkopuolista siivouspalvelua.

Jos asut toisten kanssa, jakakaa töitä. Saatte enemmän ja nopeammin aikaiseksi.

 Katso vinkkejä myös jääkaapin, uunin ja metalliesineiden puhdistamiseen.