Kotitakki

Kotona sattuu ja tapahtuu. Ompele itsellesi kotikissan kolttu, joka kestää niin maaliroiskeet kuin tahmaiset halitkin, ja säästää samalla vaatteita.

Teksti, ohje ja mallityö Anja Aalto

Tee kotitakki reilusta puuvillakankaasta; parasta on, jos löydät varastostasi hauskoja retrokankaita. Pussilakanan, verhon tai pöytäliinan ehjät kohdat kiertävät vielä mainiosti kotitakkiin. Jos käytät uusia kankaita, kutista ne kastelemalla ennen leikkaamista. Valitse hauskoja värejä ja yhdistele rohkeasti!

Takin kaava on helppo yhden koon kaava. Voit muuttaa kokoa lisäämällä tai vähentämällä kaavan leveyttä. Hihojen suihin on jätetty reilut halkiot, jotta hihansuu ei tartu kiinni työn touhussa.

Takin suunnittelu pohjautuu zero waste -ajatteluun: Jos teet takin yhdestä kankaasta, hukkapaloja jää minimaalisesti. Takkisi onkin lähes nollahukka-vaate!

KOKO
yksi koko, valmiin vaatteen ympärys 116 cm ja pituus 110 cm

TARVIKKEET
puuvillakangasta 120 cm tai keskenään suunnilleen saman paksuisia kangaspaloja
ompelulankaa
vinonauhaa 70 cm
alhaalta aukeava vetoketju 60 cm

TEE NÄIN

SUURENNA kaava silkkipaperille. Aloita piirtämällä keskitakaviiva, sitten siihen suorassa kulmassa oikealle olkaviiva. Mittaa olkaviivaa pitkin annetut mitat ja piirrä keskietuviiva alas suorakulmaan olkaviivaan nähden. Mittaa pituus keskietuviivaa pitkin helmaan ja piirrä helmaviivakin suorassa kulmassa. Mittaa loput pisteet ja piirrä pääntiet sekä hiha.

Kaavassa etu- ja takakappaleista on piirretty vain puolet. Hiha (puolikas) on piirretty kappaleiden päälle. Kappaleet sisältävät 1 cm:n saumanvarat. Hihansuussa, helmassa ja taskun suussa on 3 cm käännevaraa.

LEIKKAA takin kappaleet kaksinkertaisesta kankaasta. Leikkaa vyöksi 12 cm x 150 cm:n ja taskuiksi 24 cm x 27 cm:n kokoiset kappaleet.

OMPELE takakappaleen ja etukappaleiden olkasaumat yhteen suoralla ompeleella, huolittele saumanvarat yhteen siksakilla. Voit myös käyttää ompeluun saumuria.

TAITA ja silitä hihojen halkioiden reunoihin päärmeet, ompele.

OMPELE HIHAT paikalleen, kohdista olkasauma ja hihan keskikohta.

OMPELE SIVUSAUMA ja hihan sauma kerralla hihansuun halkioon asti, päättele edestakaisompeleella.

HUOLITTELE ETUREUNAT siksakilla tai saumurilla, taita ja silitä etureunoista saumanvarat nurjalle. Kiinnitä vetoketju pääntieltä alkaen nuppineuloin ja harsi tarvittaessa paikalleen, hammastus saa jäädä näkyviin. Ompele vetoketju vetoketjupaininjalan avulla.

ASETA VINONAUHA pääntielle ensin nurjalle nuppineulojen avulla, taita päistä saumanvarat nauhan sisälle päin. Vetoketjun päät jäävät vinonauhan alle. Ompele vinonauhan taitetta pitkin suora ommel. Käännä nauha oikeaan asentoonsa oikealle, silitä. Ompele nauha kiinni oikealta.

HUOLITTELE TASKU. Taita ja silitä taskun saumanvarat nurjalle, ompele taskun suun taite. Neulaa tasku paikalleen ja vahvista taskun suut edestakaisompeleella.

HUOLITTELE HELMA, silitä ja ompele helmapäärme.

TAITA ja silitä vyön reunoista ja päistä 1 cm, silitä vyö kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain ja ompele. Tee tikkaus toiseenkin reunaan.

MUUNTELE

  • Tee vinokaitaletta itse: leikkaa kangas huolellisesti täysvinoon langansuuntaan ja silitä taitteet nauhaan ennen kiinnittämistä.
  • Jos haluat napit vetoketjun sijaan, lisää etureunoihin napitusvara ja alavara.
  • Tee takista lyhyempi, jos haluat käyttää sitä vaikka trikoiden tai housujen kanssa.
  • Ompele lopuista tilkuista patalappuja.