Puutarhurin tarvikelista

Puutarhuri tarvitsee työvälineitä muokkaamiseen, tasoittamiseen ja istuttamiseen.

Lapio

Lapiolla maa saadaan muokattua pehmeäksi, jolloin kasvit kasvavat hyvin. Isommilla kasvimailla maan muokkaaminen kannattaa tehdä puutarhajyrsimellä.

Rautaharava

Maan tasoittaminen on tärkeää siemenen itävyyden kannalta. Tasaisessa maassa ei ole kuoppia, johon vesi jää seisomaan. Seisova vesi ei ole hyväksi siemenille. Vedessä uiva siemen ei pysty tarttumaan juurillaan maahan.

Kuokka

Kuokalla voidaan muotoilla kasvimaa haluttuun muotoon. Esimerkiksi perunapenkitvoidaan kuokkia kummuiksi ja purjopenkki muotoilla neliöksi.

Istutuslapio

Istutuslapio auttaa taimien istutuskuoppien kaivamisessa. Esimerkiksi kesäkurpitsan taimet on helppo istuttaa istutuslapion avulla.

Nimikyltit

Nimikyltit helpottavat muistamaan mitä kasvaa missäkin. Ne voivat olla puisia tai muovisia, itse tehtyjä tai ostettuja. Nimikyltit voi helposti askarella itse esimerkiksi puukepeistä, kartongista ja kontaktimuovista.Myös isoja kiviä voi käyttää hyödyksi maalaamalla niihin vaikkapa viljelykasvin kuvat ja asettamalla ne rivien päihin.

Työkäsineet

Työkäsineet on tärkeä muistaa, sillä multa kuivattaa käsiä yllättävän paljon. Lisäksi kitkiessä käsineet suojaavat haavoilta ja rakoilta. Työkäsineet voivat olla vedenpitävät tai näppylähanskatyyppiset, säästä riippuen.

Siemenet

Siemeniä voi ostaa keväisin lähes kaikista kaupoista. Jos suunnittelet kasvimaata jo aikaisin keväällä, voit ostaa siemenet valmiiksi odottamaan kylvöä. On tärkeää säilyttää siemenet kuivassa ja viileässä, jotta niiden itämiskyky säilyy. Tarkista siemenpussien päivämäärät, sillä vanhentunut siemen itää huonommin kuin uusi siemen.