Kauniit kintaat kirjoneuleella

Tämä eteläpohjalainen lapasmalli on peräisin Marttojen vuonna 1929 järjestämästä käsinenäyttelystä. Lähes sadan vuoden takainen työ kiinnostaa käsityön harrastajia edelleen ja kutsuu sommittelemaan värejä sekä kilisyttämään puikkoja. Alkuperäisen mallin pohjalta ohjeen on tehnyt kässämartta Tanja Rantanen.

Tarvikkeet

Lanka: Novita Nalle tai vastaavan vahvuinen (100 g = 260 m), valkoista (pohjaväri) noin 50 g, pienet kerät punaista, vaaleanpunaista, tummansinistä, vihreää ja oranssia

Sukkapuikot: 3 mm tai käsialan mukaan

Neuletiheys: 26 s kirjoneuletta = 10 cm

Koetilkku

Ennen kuin aloitat, neulo koetilkku ja tarkista, että käsialasi vastaa ohjeen mukaista neuletiheyttä 26 s = 10 cm. Vaihda tarvittaessa suurempiin tai pienempiin puikkoihin.

Tekniikkavinkit

Silmukan lisäys peukalokiilassa: Nosta edellisen kerroksen silmukoiden välinen lanka etukautta vasemmalle puikolle. Neulo se kiertäen oikein.

Silmuillen luominen: Peukalokiilan jälkeen peukaloaukkoon luodaan uudet silmukat silmuillen. Tekniikka on selitetty täällä: https://punomo.fi/kasityotekniikat/silmukoiden-luominen-silmuillen-luominen/

Lankadominanssi kirjoneuleessa: Lankadominanssi tarkoittaa, että kahdesta langasta toinen dominoi eli tulee hallitsevammin näkyville neulepinnassa. Näissä lapasissa halutaan kuvioiden erottuvan mahdollisimman hyvin pohjaväristä, jolloin kuviolanka valitaan dominoivaksi langaksi. Neulottaessa kuviolanka koukataan puikolle aina pohjavärilangan alapuolelta, ja pohjavärilanka puolestaan aina kuviolangan yläpuolelta. Langat pidetään etusormen päällä samassa järjestyksessä. Lankadominanssin noudattaminen takaa myös sen, että langat eivät kierry toistensa ympärille.

Huomaa! Kaaviot A ja B ovat erikseen vasemmalle ja oikealle lapaselle. Halutessasi voit neuloa molemmat lapaset samoilla kaavioilla, mutta tee peukalokiila vasemman käden lapasessa toisen puikon lopussa ja oikean käden lapasessa kolmannen puikon alussa.

Vasen lapanen

Luo valkoisella 52 silmukkaa, yhdistä suljetuksi neuleeksi ja neulo 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta 12 krs. Neulo varren raidat seuraavasti: *Neulo 1 krs tummansinisellä, 2 krs valkoisella*. Toista * – * ja neulo vielä 1 krs tummansinisellä (yhteensä 3 sinistä raitaa). Neulo 10 krs joustinneuletta valkoisella.

Neulo kaksi kerrosta sileää oikeaa ja lisää ensimmäisellä kerroksella tasavälein 4 silmukkaa (yhteensä 56 s).

Aloita kirjoneule vasemman lapasen kaavion A kerrokselta 1. Kaavioon on merkitty peukalokiilan lisäykset. Peukalokiilan lisäysten neulomista helpottaa, jos asetat silmukkamerkit kiilan molemmin puolin. Lisäykset tehdään ensimmäisen silmukkamerkin jälkeen ja ennen toista silmukkamerkkiä. Neulo kaaviosta kerrokset 1–22.

  1. krs: Neulo valkoisella ensimmäisen puikon silmukat (14 s) ja toisen puikon 12 silmukkaa eli peukalokiilaan (ensimmäiseen silmukkamerkkiin) asti. Siirrä peukalokiilan 18 silmukkaa apulangalle. Luo valkoisella langalla 4 silmukkaa silmuillen. Neulo kerroksen loppuun. Järjestä silmukat siten, että 2. puikolla on 16 silmukkaa ja kaikilla muilla puikoilla on 14 silmukkaa. (yhteensä 58 s)
  2. krs: Neulo valkoisella oikein.

Neulo kaaviosta B kerrokset 1–8. Huomaa, että kaavion 1. kerrokselle on merkitty kavennukset, joilla kavennetaan peukalokiilan jälkeen luoduista uusista silmukoista kaksi pois. Tämän jälkeen silmukkamäärä on jälleen 56 s.

Neulo kaavion C kerrokset 1–15. Kaavioon on merkitty vain toistuva mallikerta. Kerrosten 1–3 mallikerta toistuu kerroksella yhteensä 14 kertaa ja kerrosten 5–15 mallikerta yhteensä neljä kertaa.

Sovita lapasta käteesi. Jos lapanen ulottuu peittämään pikkusormesi, voit aloittaa kavennukset. Jos lapasen pituus ei ole riittävä, voit neuloa ylimääräisen yksivärisen raidan tai yksinkertaisen kirjoneuleraidan (esim. joka toinen silmukka pohjavärillä ja joka toinen kuviovärillä) ennen kärkikavennuksen kaavion aloittamista.

Kärkikavennus

Neulo kärki kaavion D mukaisesti. Kaavioon D on merkitty vain kerroksella toistuva mallikerta. Aloita nauhakavennus 3. kerroksella seuraavasti:

  1. puikko: neulo 1 oikein, ylivetokavennus, neulo kaavion mukaista kirjoneuletta puikon loppuun.
  2. puikko: neulo kaavion mukaista kirjoneuletta, kunnes jäljellä 2 silmukkaa. Neulo 2 o yhteen.
  3. puikko: neulo 1 oikein, ylivetokavennus, neulo kaavion mukaista kirjoneuletta puikon loppuun
  4. puikko: neulo kaavion mukaista kirjoneuletta, kunnes jäljellä 2 silmukkaa. Neulo 2 o yhteen.

Neulo kavennukset ensin joka toisella kerroksella (eli 3., 5., 7. ja 9. kerroksella) ja sen jälkeen joka kerroksella. Kiinnitä huomiota kaaviota neuloessasi siihen, että kuviot jatkuvat oikealla kohdalla suhteessa aiempiin kerroksiin.

Kun kaavio on neulottu loppuun, työssä on 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Peukalo

Siirrä puikoille peukalokiilan 18 silmukkaa. Poimi lapasen puolelta luoduista silmukoista 4 silmukkaa ja niiden ja peukalokiilan välistä molemmin puolin kaksi silmukkaa (yhteensä 26 silmukkaa). Sivuista poimitut kaksi silmukkaa neulotaan ensimmäisellä kerroksella oikein yhteen.

Jaa silmukat neljälle puikolle. Aloita neulominen kaavion E mukaan. Ensimmäisellä kerroksella kavenna edellä mainitut peukalon sivuista poimitut silmukat neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen (yhteensä 24 silmukkaa, jokaisella puikolla 6 silmukkaa). Neulo kerrokset 1.–14.

Aloita kavennukset 15. kerroksella kaventamalla jokaisella puikolla kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Jatka kavennuksia joka kerroksella. Kun jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Oikea lapanen

Oikean käden lapanen neulotaan samoin kuin vasen lapanen, mutta kaaviot A ja B ovat erilaiset vasemmalle ja oikealle lapaselle. Lisäksi peukalokiila neulotaan kolmannen puikon alussa.

Kärkikavennus neulotaan seuraavasti:

  1. ja 3. puikko: ylivetokavennus, neulo kaavion mukaista kirjoneuletta puikon loppuun.
  2. ja 4. puikko: neulo kaavion mukaista kirjoneuletta, kunnes jäljellä 3 silmukkaa. Neulo 2 o yhteen ja 1 oikein.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Höyrytä lapaset kevyesti, jolloin kirjoneule ja neulepinta tasoittuvat.

INFO

Alkuperäinen kinnaspari on Suomen kansallismuseon Kansatieteellisessä kokoelmassa. Kuva löytyy osoitteesta www.finna.fi, hakusanalla Etelä-Pohjanmaan käsineet.

Käsinenäyttelystä kerrottiin Emäntälehdessä 4/1929:

”Suomalainen Marttaliitto oli vuosikokouksensa yhteyteen järjestänyt käsinenäyttelyn Helsinkiin N.N.K.Y:n talon näyttelyhuoneistoon keskiviikkona 20 p:nä maaliskuuta. Tämä näyttely oli ensimmäinen koko liittoa käsittävä. Osanotto oli ollut ilahduttavan runsas, sillä miltei jokainen piiriliitto oli siihen lähettänyt oman kokoelmansa, mikä suuremman, mikä taas pienemmän. (…)

Näyttelyssä oli lähes 400 käsineparia eikä kahta ollut samanlaista. Oli kintaita, lapasia, rukkasia ja sormikkaita mitä erilaisimmin tekotavoin valmistettuja: virkattuja, kouluttuja ja tietystikin enimmin puikoilla neulottuja käsineitä. Langan olivat useimmat martat itse kehränneet omista kotivilloista. (…)

Tällaisen näyttelyn merkitys on varmaankin hyvin suuri. Miten monet arvokkaat mallit, jotka kansamme keskuudessa jo ovat häviämäisillään, taas tulevatkaan esille.

Kansallamme ei todellakan ole varaa jättää unhoon ja päästää häviämään ainoatakaan esiäitiemme perintöä ja siksi onkin Suomalainen Marttaliitton tämänkin näytttelyn kautta tehnyt isänmaallisen työn.”