Tarjottavan ruoan määrään vaikuttaa moni seikka. Ruokaa kannattaa varata reilusti, mutta ei turhan monia eri lajeja. On noloa, jos ruoka loppuu kesken. Marttojen vinkit auttavat varaamaan juomaa ja ruokaa sopivan määrän.

Tarjolla on hyvä olla lihaa, kalaa ja kasviksia. Tällöin tarjottava on monipuolista ja palvelee erilaisia ruokamieltymyksiä. Ruoat kannattaa valmistaa laktoosittomiksi tai kokonaan maidottomiksi. Osan ruoista on hyvä olla gluteenittomia. Kaikki eivät ole aina muistaneet kertoa erityisruokavaliotaan. Viime hetken kiireen välttämiseksi valitse ruokia, jotka voi valmistaa mahdollisimman pitkälle jo etukäteen. Muista, että noutopöydän ruokien tulisi olla helppo syödä käsin tai haarukalla.

Kuinka paljon ruokaa vierasta kohden?

  • Noutopöytään varataan 350-700 g ruokaa/vieras.
  • Pääraaka-ainetta (liha, kala tai kasviproteiini) tarvitaan 140-180 g/vieras.
  • Päälisäkettä, esim. pastasalaattia varataan 150-200 g/vieras. Päälisäke on edullinen ja toimii noutopöydässä vieraiden vatsantäyttäjänä. Pastan sijaan päälisäkkessä voi olla pohjana riisiä, kuskusia tai perunaa.
  • Kylmiä kala- ja lihalisäkkeitä noin 50 g/vieras.
  • Jos voileivät ovat ainoa ruokalaji, varataan niitä 3 kpl/vieras.
  • Voileipäkakkua reilu sentin pala/vieras.
  • Pikkuleipiä 1 kpl/laji/vieras.
  • Karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1-2 kpl/vieras.
  • Munavoita 15-30g/piirakka, piirakan koosta riippuen.
  • Kuuden munan täytekakusta riittää 20 hengelle.
  • Pellillisestä piirakkaa tulee noin 30 palaa.

Ruoan menekkiä lisäävät ja vähentävät tekijät

  • Istumapöydän ruoan menekki on helpompi arvioida kuin noutopöydän.
  • Mitä useampia lajeja tarjotaan, sitä vähemmän yksittäistä ruokaa tarvitaan.
  • Lakkiaisissa ruokaa menee yleensä vähemmän, sillä moni kiertää päivän aikana useita juhlia.
  • Nälkäiset talkoolaiset syövät reilusti enemmän kuin illallisvieraat.
  • Pitkän matkan takaa tulleet vieraat voivat olla muita nälkäisempiä.
  • Miehet syövät isompia annoksia kuin naiset.
  • Jos mukana on paljon lapsia tai nuoria, menee heidän suosikkiruokaansa enemmän kuin muita ruokia.
  • Juhlissa, joissa vierailla on runsaasti aikaa seurustella ja nauttia pöydän antimista, ruokaa kuluu enemmän.

Ruokalistan suunnittelussa kannattaa miettiä myös, voiko tähteet pakastaa tai muuten käyttää hyödyksi.

Jaa sivu