Uudenvuoden aattoon kuuluu ilotulitteiden, perunasalaatin ja nakkien ohella tinan valaminen. Tina on kuitenkin sisältämänsä lyijyn takia ongelmajätettä, jota ei saa heittää sekajätteen joukkoon. Yksi vaihtoehto on säästää uudenvuoden tinat ja käyttää ne seuraavana vuotena uudelleen. Toinen vielä helpompi ja varmasti ekologinen vaihtoehto on jättää tinat ostamatta ja valaa uutena vuotena sokeritinaa.

Tarvitset: noin 1 dl kidesokeria henkilöä kohden, varrellisen kasarin tai paistinpannun ja paistinlastan

Tee näin:

  1. Kaada sokeri pannulle ja kuumenna sitä niin kauan, että se muuttuu läpikuultavaksi. Hämmentämällä rauhallisesti estät sokerin palamisen pohjaan.
  2. Kaada sokeri nopeasti kylmään veteen ja nosta heti reikäkauhalla pois vedestä. Hitaasti kaatamalla sokeri hajoaa veteen pieniksi paloiksi.
  3. Sulatuksessa käytetyn astian saat puhdistettua kaatamalla sen täyteen kuumaa vettä ja puhdistamalla astiaharjalla.

Huom! Sulatettu sokeri on tulikuumaa, joten käsittele sitä yhtä varoen kuin sulatettua tinaa.

Jaa sivu