Keittiösanastoa

Resepteissä vilahtelee välillä outoja sanoja.
Tässä lyhyt johdatus keittiökielen maailmaan.

Alustaa = vaivata taikinaa

Freesata, kuullottaa = paistaa kevesti  pannulla niin, että ruoka-aine saa hiukan väriä, mutta ei paistu

Hauduttaa = kypsentää ruokaa miedolla lämmöllä kannen alla

Leivittää, paneerata, paneroida = kastaa ruoka kananmunassa ja/tai jauhoissa ennen paistammista

Marinoida = ruoan maustaminen ennen kypsentämistä, esim. lihan marinointi

Ryöpätä = raaka-aineen pikainen keittäminen kiehuvassa vedessä, muutamasta sekunnista pariin minuuttiin

Suurustaa = sakeuttaa nestemäinen ruoka esim. vehnä-, peruna- tai maissijauholla tai kermalla

Uppopaistaa, friteerata = keittää rasvassa, esim. munkit uppopaistetaan